Boek
Nederlands

Moordgriet

Inge Bergh (auteur)
+1
Moordgriet
×
Moordgriet Moordgriet
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De knappe Belle windt moeiteloos jongens om haar vinger. Ze begint relaties die gepaard gaan met agressie en drugs. In het verleden is er iets ergs gebeurd tussen Belle en haar jongere zus Nina. De nasleep daarvan bedreigt nu Belles leven.
Titel
Moordgriet
Auteur
Inge Bergh
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
144 p.
ISBN
9789058388476 (paperback)

Besprekingen

De Eenhoorn geeft met de reeks ‘Lekker lezen’ jeugdromans uit die beloven vlug en ontspannend leesgenot te verschaffen. Dat is een nobel streven, althans als gewaakt wordt over de kwaliteit van het verhaal. Bij Moordgriet van Inge Bergh was dat niet het geval. Het verhaal heeft te weinig om het lijf en de schrijfstijl is evenmin boeiend. Bergh brengt het relaas van de getroebleerde verhouding tussen twee zussen. Belle is knap en vooral bij jongens erg geliefd, maar neemt pillen om zichzelf staande te kunnen houden. Ze kan een trauma uit het verleden niet verwerken en is ervan overtuigd dat haar zus Nina haar hartsgrondig haat en wil vermoorden. Belle zakt steeds dieper weg in een crisis.
Het verhaal is weinig verrassend, al vlug heeft de lezer door dat het niet goed gaat met Belle. Bergh gebruikt een aantal bekende literaire middelen, maar benut ze onvoldoende. Ze last bijvoorbeeld dagboekfragmenten en flashbacks in, maar zeer beperkt. Dit zijn nochtans zeer laagdrempelig…Lees verder
Belle (16) worstelt met een ongeluk dat twee jaar eerder heeft plaatsgevonden. Sinds die tijd heeft ze een slechte verstandhouding met haar jongere zusje Nina. Het verhaal wordt af en toe onderbroken door dagboekaantekeningen, waarin de schrijfster (X) heftige wraakgevoelens uit ten opzichte van Belle. Daarnaast zijn er flashbacks (cursief gedrukt) waarin de gebeurtenis van twee jaar terug worden beschreven. Na een ongeluk met haar (gesaboteerde) fiets wordt Belle opgenomen in een psychiatrische kliniek; de (betere) lezer heeft inmiddels een vermoeden over hoe de zaak in elkaar steekt. Haar schuldgevoelens maken dat Belle suïcidaal is. Het verhaal verscheen in de reeks ‘Lekker Lezen’, een Vlaamse serie met korte, realistische verhalen, gedrukt met een ruime interlinie en wat grotere letter. Het bevat voor Nederlandse lezers onbekende uitdrukkingen en zegswijzen. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Inge Bergh

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Inge Bergh

Inge Bergh (Blankenberge, 16 maart 1974) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

Tijdens haar studie moderne talen ontdekte Bergh haar voorliefde voor geschiedenis en literatuur. Daarna startte ze een opleiding Vertaler-Tolk (Engels-Russisch), maar stopte vroegtijdig. In 1996 trok ze voor een jaar naar Engeland om te werken als gastvrouw in een hotel.

Werk

Bergh begint haar schrijfcarrière als hobby op haar 16e jaar. Ze schrijft een dagboek over een dramatische periode in haar leven. Dat dagboek ligt aan de basis van haar debuut in 1997, de jeugdroman Vertel het aan niemand, die goed ontvangen wordt. Ze haalt inspiratie voor haar boeken uit verschillende maatschappelijke thema’s, haar eigen leefwereld en andere kunsten. Haar werk heeft een grote variatie in genre en ze schrijft voor verschillende leeftijden. Van het prentenboek Spoken bestaan niet, met illustraties van …Lees verder op Wikipedia