Besprekingen

'Zijn worsteling raakte me'

Psychologe Inge Schilperoord put uit haar ervaringen met gedragsdelinquenten en schrijft een opzienbarend debuut over een man die zijn pedofiele neigingen verdringt, maar niet kan ontsnappen aan zichzelf.

"Schrijven schiet bij mij alleen op als ik het als een parttime baan beschouw", vertelt Inge Schilperoord (º1973). "Om aan Muidhond te werken heb ik mijn vaste baan als forensisch psychologe in het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie vijf jaar geleden opgezegd en ben ik als freelancer doorgegaan."

Een loze tijdsinvestering was het niet. Haar debuutroman kreeg vijf sterren in de Volkskrant. "Een duistere en grootse prestatie", schreef Arjan Peters. "Een boek waar je ogen als magneten aan vastgekleefd blijven zitten", stond dan weer te lezen in NRC Handelsblad.

Onafwendbaar

In Muidhond kruipt Schilperoord in het hoofd van een man van dertig die vrijgesproken is van pedofiele handelingen. Het verhaal start op de laatste dag van zijn gevangenschap.

'Nu moet ik goed opletten, dacht Jonathan. Nu. Het begint nu. Hij legde zijn trillende handen in zijn schoot en wreef met de duim van zijn rechterhand langzaam over het kootje van zijn l…Lees verder

Bij gebrek aan bewijs is Jonathan vrijgesproken van een zedenmisdrijf met een kind. Hij trekt weer in bij zijn astmatische, gelovige moeder die in een kustdorp woont. Jonathan is vastbesloten niet weer de fout in te gaan. Hij laat de hond uit, verzorgt zijn zieke vis (een muidhond) en werkt gedisciplineerd aan de oefeningen die hij van de gevangenispsycholoog heeft gekregen als voorbereiding op een tbs-behandeling. Zijn routine en vastberadenheid worden aan het wankelen gebracht door het tienjarige buurmeisje, dat uit eenzaamheid en een gedeelde dierenliefde steeds zijn nabijheid zoekt. IJzersterk geschreven debuutroman in een beklemmende atmosfeer, waarin de lezer tegen heug en meug is overgeleverd aan het perspectief van Jonathan, dat tegelijkertijd sympathie en weerzin oproept. De schrijfster (1973) werkt als forensisch psycholoog in onder meer het Pieter Baan Centrum en is journalist en recensent voor NRC Handelsblad en Psychologie Magazine. De lovende recensies in onder andere de…Lees verder