Boek
Nederlands
Titel
Jarig !
Illustrator
Ingrid Godon
Auteur
Jan Van Coillie
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 2005
[20] p. : ill.
ISBN
90-317-2248-0 9789031722488 (hardback)

Besprekingen

De bekende 'Nellie & Cezar'-blokboekjes willen woorden aanleren. In de sprekende, dynamische illustraties van Ingrid Godon en de ritmische versjes van Jan Van Coillie kunnen jonge kleuters zich perfect herkennen.

In Ziek wil Nellie buiten spelen met haar nieuwe bal. Cezar kan niet mee, want hij is ziek. Meteen speelt Nellie verpleegstertje: "Ik stop je warmpjes onder; / Lig je knus en zacht? / Hier staat een glaasje water, / dat heb ik jou gebracht." In eenvoudige, vlot klinkende versjes krijgen de kleuters een overzicht van alles wat er met je gebeurt als je ziek in bed ligt. De 'nieuwe woordjes' zitten spontaan verwerkt in het verhaaltje: "Twee druppeltjes, een suppo, / een pilletje en half, / een lepeltje siroop nog / en een beetje...(zalf)".

In Jarig! trekt Cezar alle registers open om Nellie een heerlijk verjaardagsfeestje te bezorgen: vlaggetjes, een versierde stoel, cadeautjes, een kroon, taart met kaarsjes en natuurlijk ook een lied. Ook hier zorgt …Lees verder
Dit hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken gaat over de derde verjaardag van Nellie, een meisjesmuis. Haar vriendje Cezar, een kikker, zorgt voor het feest. De tekst staat in een dunne schreefloze letter op de linkerpagina en bestaat uit vier regels tekst op rijm (abcb). De stijl en het woordgebruik zijn eenvoudig; de kwaliteit van de tekst is matig (en zelfs fout bij 'vlagjes'). De krijttekeningen op de rechterpagina tonen de twee dieren in verschillende situaties die met een verjaardag te maken hebben. Ook zijn er kleinere tekeningen van voorwerpen die nodig zijn voor een verjaardag; hierbij zijn in de tekst raadspelletjes verwerkt. De stijl van de illustraties is redelijk. Het formaat van het boek is oblong. Het doel van de serie is het leren van woordjes aan peuters; daar zijn echter betere uitgaven voor te vinden. Vanaf ca. 2,5 jaar. In dezelfde uitvoering zijn nog twee titels verschenen*.

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties