Boek
Nederlands

Amerikaans riool

James Ellroy (auteur), Auke Leistra (vertaler)
Titel
Amerikaans riool
Auteur
James Ellroy
Vertaler
Auke Leistra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
American tabloid
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
670 p.
ISBN
9789045015194 (paperback)

Besprekingen

Een opmerkelijke kruising tussen een documentaire, een historische roman en een 'hard-boiled crime novel'. Ellroy volgt de verrichtingen van drie CIA/FBI-agenten en de familie Kennedy in de jaren 1957-1963. In een staccato-stijl en een groot aantal flitsend korte hoofdstukken geeft Ellroy een beeld van de Verenigde Staten als een grote onderwereld: niemand deugt, vakbondsleiders niet, de FBI niet, de CIA niet en vooral de familie Kennedy niet, met als mogelijke uitzondering Robert Kennedy, die zich als een van de weinigen in het verhaal niet laat leiden door volledig persoonlijk gewin. Er wordt een inktzwart beeld geschetst van de Amerikaanse samenleving. Het verhaal stopt een dag voor de moord in Dallas, als het al duidelijk is dat de moord op president Kennedy het gevolg is van het geklungel en gemachineer van een stel gangsters en CIA-agenten. De ingenieur Oswald mag de klus opknappen. Behalve tamelijk angstaanjagende lectuur is het boek ook beslist niet gemakkelijk leesbaar, vanwe…Lees verder

Over James Ellroy

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

James Ellroy, geboortenaam Lee Earle Ellroy (Los Angeles, 4 maart 1948) is een veelgelezen Amerikaanse misdaadschrijver en essayist. Hij heeft een unieke "telegrafie"-stijl, waarbij hij woorden weglaat die andere schrijvers noodzakelijk zouden vinden. Zijn boeken worden gekenmerkt door hun zwarte humor, de weergave van Amerikaans autoritarisme, een veelheid aan verhaallijnen en een pessimistisch wereldbeeld.

Hoewel Ellroy in het algemeen conservatief lijkt, is hij een streng vegetariër die geen sterkedrank gebruikt, en die tegen de doodstraf is.

In 1958, toen James 10 jaar oud was, werd zijn moeder, Geneva, vermoord in El Monte. Zij was naar daar verhuisd samen met James, drie jaar na de scheiding van zijn vader, Armand. De moord die nooit opgelost werd, was een keerpunt in James' leven, en dit gaf hij weer in My Dark Places.

Ellroy is na zijn scheiding van zijn tweede vrouw Helen Knode in 2006 met wie hij in Kansas woonde, teruggekeerd naa…Lees verder op Wikipedia