Boek
Nederlands

De Zwarte Dahlia

James Ellroy (auteur)
Twee politiemannen in Los Angeles raken geobsedeerd door het beeld dat ze zich hebben gevormd van een jonge prostituée die op gruwelijke wijze is vermoord.
Titel
De Zwarte Dahlia
Auteur
James Ellroy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The black Dahlia
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
455 p.
Aantekening
Filmeditie
ISBN
90-450-1323-1 9789045013237

Besprekingen

Keiharde Amerikaanse politieroman naar authentieke gegevens van een geruchtmakende - maar in Nederland niet (meer?) bekende - onopgeloste moord in 1947 in Los Angeles. Het is een knap geschreven verhaal vol onverwachte wendingen, waarin geweld, seks, bizarre afwijkingen aan de orde van de dag zijn. Een oud-bokser raakt evenals zijn collega geobsedeerd door de gruwelijke moord op een knap, nymfomaan meisje. Steeds als een ontknoping volgt, blijkt er nog een ander, nog gruwelijker moordenaar te zijn. Het verhaal geeft een scherpe tekening van de zelfkant van de Amerikaanse maatschappij en tegelijkertijd een ontluisterend beeld van de politie. Een goed geconstrueerd en opgebouwd verhaal, maar bepaald geen vrolijk boek en als zodanig ook niet een doorsnee-hardboiled verhaal. Verfilmd als The black dahlia met in de hoofdrollen Scarlett Johansson, Hilary Swank en Josh Hartnett. Paperback, vrij kleine druk.

Over James Ellroy

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

James Ellroy, geboortenaam Lee Earle Ellroy (Los Angeles, 4 maart 1948) is een veelgelezen Amerikaanse misdaadschrijver en essayist. Hij heeft een unieke "telegrafie"-stijl, waarbij hij woorden weglaat die andere schrijvers noodzakelijk zouden vinden. Zijn boeken worden gekenmerkt door hun zwarte humor, de weergave van Amerikaans autoritarisme, een veelheid aan verhaallijnen en een pessimistisch wereldbeeld.

Hoewel Ellroy in het algemeen conservatief lijkt, is hij een streng vegetariër die geen sterkedrank gebruikt, en die tegen de doodstraf is.

In 1958, toen James 10 jaar oud was, werd zijn moeder, Geneva, vermoord in El Monte. Zij was naar daar verhuisd samen met James, drie jaar na de scheiding van zijn vader, Armand. De moord die nooit opgelost werd, was een keerpunt in James' leven, en dit gaf hij weer in My Dark Places.

Ellroy is na zijn scheiding van zijn tweede vrouw Helen Knode in 2006 met wie hij in Kansas woonde, teruggekeerd naa…Lees verder op Wikipedia