Boek
Nederlands

De mens als duurloper

Jan Knippenberg (auteur)
+1
De mens als duurloper
×
De mens als duurloper De mens als duurloper

De mens als duurloper

Geschiedenis van het lange afstands hardlopen.
Onderwerp
Ultralopen
Extra onderwerp
lopen, Marathons
Titel
De mens als duurloper
Auteur
Jan Knippenberg
Taal
Nederlands
Editie
7de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Carrera, 2015
267 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789048827916 (paperback)

Besprekingen

De marathon als loopafstand heeft iets magisch en lijkt voor velen onbereikbaar. Maar wat de ultraloper Jan Knippenberg presteerde, lijkt al helemaal ongelooflijk. Afstanden van 400 km of 100 mijl of bv. van het Nederlandse Texel tot in Stockholm... Hij draaide er zijn hand niet voor om. Hij is dan ook met recht en rede een expert te noemen met betrekking tot het ultralange-afstandslopen.

Vaak wordt ten onrechte gezegd dat de ultramarathon of het ultralange-afstandslopen ontstaan zijn na de marathon. Voor er ook maar sprake was van de marathon, liep men al langere afstanden. De mens is van nature een loper, of dat nu aan wandeltempo is of sneller. Knippenberg gaat in dit boek op zoek naar de oorsprong van het hardlopen. Hij schrijft over Bushmen in Zuid-Afrika, die dagenlang achter antilopen aanliepen tot de dieren bezweken van vermoeidheid. En wat te denken van de Tarahumara-indianen in Noord-Mexico, die rituele 24-uurs-wedstrijden hielden waarbij zo'n 260 km werd afgelegd? O…Lees verder
Jan Knippenberg (1948-1995) was een bijzonder man: ultraloper, schrijver, tekenaar, denker, natuurmens, leraar geschiedenis, wereldreiziger. Hij liep extreme afstanden, zoals 1600 km in achttien dagen. De oorsprong van het lange afstandslopen zoekt hij niet bij de Grieken, maar bij indianenstammen. Het zijn leuke verhalen, maar geen van al die helden won ooit één officiële wedstrijd. Ook in Europa vindt Knippenberg verhalen van ultralopers uit het verleden. Van Pheidippides had hij mogen weten dat het een legendarische figuur is. Wie wel presteerde, is Yiannis Kouros, hij won meerdere titels. De andere geportretteerde ultralopers zijn niet met hem vergelijkbaar. De auteur eindigt met een verhaal over zichzelf: goed geschreven, zoals heel het boek. Zijn boek uit 1987 is meerdere malen herzien uitgegeven. NTR-programmamaker Dirk Jan Roeleven heeft een documentaire gemaakt over Jan Knippenberg op Texel en vertelt hierover in deze uitgave. Met enkele zwart-witfoto's.

Over Jan Knippenberg

Jan Knippenberg (Hoek van Holland, 19 april 1948 – Texel, 23 november 1995) was een Nederlandse ultraloper en historicus. Hij was een pionier van het ultralopen in Nederland. Hij liep in 1974 in 18 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm (1600 km). In 1979 liep hij de 400 km rond het IJsselmeer in 43 uur en 17 minuten - een officieus wereldrecord. Op 18 maart 1979 won hij de Groet Uit Schoorl (marathon) in 2:35.31.

Biografie

Van Castricum naar Texel

Knippenberg verhuisde in 1984 van Castricum naar Texel en was van beroep geschiedenisleraar, achtereenvolgens verbonden aan het Casimircollege (Scholengemeenschap Prof.Casimir) in Vlaardingen, het Bonhoeffer College in Castricum en OSG De Hogeberg op Texel. Verder maakte hij in 1988 een reis naar Spitsbergen met het zeilschip Pandora-Ijsblink en leefde hij tussen de rendieren in Schotland.

Lees verder op Wikipedia