Besprekingen

Magnum opus van de Catalaanse auteur, bekend van o.a. 'De stemmen van de Pamano'*. De hoogbegaafde Adrià groeit op in een kille omgeving in Barcelona tijdens het Francotijdperk. Zijn vader, een antiekhandelaar, heeft vlak na de Tweede Wereldoorlog een onschatbare, 18e eeuwse viool gekocht. De omstandigheden waaronder dat gebeurde en het feit dat Adrià de viool heeft weggenomen, veroorzaken de moord op zijn vader. Adrià’s leven raakt vervlochten met de geschiedenis van de viool en de eigenaren ervan. De tocht vol rampspoed voert door Noord-Italië, Zuid-Frankrijk, Barcelona, Parijs, Duitsland, Auschwitz en Rome. De wrede gebeurtenissen leiden telkens tot de vraag naar de oorsprong van het Kwaad, ‘dat elke keer gelegenheid zoekt om de wereld in bezit te nemen, wanneer de aarde weer plat wordt en alleen sommigen recht op leven hebben.’ De roman is niet alleen een moordmysterie, maar bovenal een boek vol inzichten en diepgang. Prikkelend door de voortdurende wisselingen van perspectief en …Lees verder

Over Jaume Cabré

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thesupermat

Jaume Cabré i Fabré (Barcelona, 30 april 1947) is een Spaans-Catalaans schrijver en cineast. Hij schrijft in het Spaans en in het Catalaans.

Leven en werk

Cabré studeerde Catalaanse filologie aan de Universiteit van Barcelona. Tegenwoordig is hij als professor verbonden aan de Universitat de Lleida. Het grootste deel van zijn loopbaan combineerde hij het schrijven met doceren. Ook werkte hij veel voor radio en televisie.

Het fictieve werk van Cabré speel vaak in een historische context en bevat doorgaans ook elementen van een thriller. Tegelijkertijd wordt hij geroemd om zijn literaire diepgang. Hij kreeg internationaal bekendheid met een aantal romans, waarvan de belangrijkste ook in het Nederlands werden vertaald.

Edelachtbare (Senyoria, 1991, Nederlandse vertaling 2010) speelt in de hogere kringen van Barcelona rond 1800. Het gaat over een hooggeplaatste persoon die een moord begaat en dat vanu…Lees verder op Wikipedia