Buck, Sonny en Tumbler worden gedeporteerd naar de luchtmachtbasis van Kadena in Japan om levensgevaarlijke spionagemissies uit te voeren op het noordoostelijke deel van de Sovjet-Unie. Ze vliegen met het spionagevliegtuig U2, dat net zoals het beroemde verkenningsvliegtuig Blackbird vliegt aan een hypersonische snelheid van mach 3. Maar de Russen bedachten een geheim wapen dat de loop van de gesc
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Blackbirds. 1
Scenarist
Jean-Michel Charlier 1924-1989 Frédéric Zumbiehl 1966- Patrice Buendia
Illustrator
Francis Bergèse
Naar het werk van
Georges Troisfontaines Victor Hubinon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les oiseaux noirs [1]
Uitgever
[Brussel]: Dupuis, 2017
47 p. : ill.
ISBN
9789031435173 (paperback)

Besprekingen

Een realistisch vliegtuigstripverhaal met tekeningen van Francis Bergèse in kleur en teksten in ballonnen. De oorspronkelijke scenarist, Jean-Michel Charlier, overleed in 1989, maar had reeds voor 23 pagina's teksten uitgeschreven. Patrice Buendia en Frédéric Zumbiehl schreven recent de resterende pagina's uit. Hoofdpersonages zijn Buck Danny, een Amerikaanse gevechtspiloot, en zijn immer onhandige maatje Sonny die voor een komische noot zorgt. Het verhaal speelt zich af begin jaren tachtig tijdens de Koude Oorlog met supersonische Amerikaanse en Russische straaljagers, maar is echter niet spannend. Afzonderlijk leesbaar naast de vorige delen, maar wordt vervolgd in een volgend deel, 'Operatie Checkmate'.

Over Jean-Michel Charlier

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Xavier Dauga

Jean-Michel Charlier (Luik, 30 oktober 1924 — Parijs, 10 juli 1989) was een Belgisch stripauteur. Hij is een van de co-auteurs van de stripreeks Buck Danny, samen met tekenaar Victor Hubinon. Zijn beroemdste serie is Blueberry die hij maakte met tekenaar Jean Giraud.

Biografie

Jean-Michel Charlier werd geboren in een bescheiden milieu. In zijn jeugd was hij padvinder. Hij kreeg de kans rechten te studeren en was korte tijd ook actief als advocaat. Maar zodra hij hiertoe de kans kreeg, begon hij te werken in de stripwereld. Charlier was een avonturier en werkte ook enige tijd als piloot.

Scenarist

Charlier was waarschijnlijk de belangrijkste scenarist van realistische avonturenstrips in Frankrijk en België van de twintigste eeuw. Wat René Goscinny was voor humoristische strips, was Charlier voor realistische stripboeken. Hoewel hij beroemd werd door zijn schrijverscapaciteiten, begon C…Lees verder op Wikipedia

Suggesties