Boek
Nederlands

De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer

Jean-Paul Keulen (auteur)
+1
De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer
×
De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer

De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer

Keulen beschrijft de verschillende soorten deeltjes, zoals moleculen, atomen, quarks, neutrino’s en bosonen, met speciale aandacht voor het higgsdeeltje. Over de geschiedenis en het nut van het deeltjesonderzoek.
Titel
De deeltjesdierentuin : over higgsbosonen, neutrino's en meer
Auteur
Jean-Paul Keulen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Houten: Spectrum, 2012
192 p. : ill.
ISBN
9789000315123 (paperback)

Besprekingen

Waarom was de ontdekking van het higgsdeeltje zo’n big deal? En waarom wisten we überhaupt dat het moest bestaan?  Met De deeltjesdierentuin tracht wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen deze vragen te beantwoorden en de onduidelijkheden uit de mediaberichtgeving over deeltjesfysica recht te zetten. 
We kunnen de laatste jaren inderdaad over een bescheiden deeltjeshype spreken. In de herfst van 2011 hadden we bijvoorbeeld ook de saga met de neutrino’s van het OPERA-experiment. Neutrino’s zijn alomtegenwoordig, maar ze interageren nauwelijks met andere deeltjes. Dat we er desondanks toch in geslaagd zijn ze te ontdekken en hun eigenschappen in kaart te brengen, is illustratief voor de enorme menselijke vindingrijkheid. Dit proces wordt knap uit de doeken gedaan door Keulen.
De deeltjesdierentuin beperkt zich niet tot het higgsdeeltje en de neutrino’s. Keulen neemt ons mee op een tour langs alle ‘elementaire’ deeltjes, die op een intrinsieke manier met elkaar in ver…Lees verder
Een molecuul is het kleinste deeltje dat de eigenschappen van een stof (bijv. suiker of zout) heeft. Ongelooflijk klein, vaak minder dan een miljoenste centimeter. Moleculen zijn weer opgebouwd uit de atomen van 92 elementen en die zijn weer opgebouwd uit nog veel kleinere deeltjes. Dat wordt behandeld in negen hoofdstukjes zoals de bouw van het atoom, antimaterie, quarks, het Higgsdeeltje en het nut van onderzoek naar zulke deeltjes. Om dit alles echt te begrijpen is heel veel kennis van wiskunde nodig. Toch is hier een goede poging gedaan om deeltjesfysica zonder de wiskundige achtergrond voor leken duidelijk te maken. Bij fundamenteel onderzoek, zoals naar deeltjes, is er veel spin-off die leidt tot nuttige zaken zoals de PET-scan bij medisch onderzoek en daar ligt vaak voor de gewone mensen in de tekst een link naar het belang. Een boek dat prima aansluit bij alle recente publiciteit rond o.a. het Higgsdeeltje. Met register, verklarende woordenlijst en literatuur.