Luisterboek
Nederlands

Het leven van een loser

Jeff Kinney (auteur), Job Schuring (verteller)
+1
Het leven van een loser
×
Het leven van een loser Het leven van een loser
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bram Botermans vindt de middelbare school een hel. Dan geeft zijn moeder hem een dagboek. Bram vindt dagboeken iets voor meisjes. Toch besluit hij zijn leven te beschrijven: zijn vervelende broertjes, zijn onnozele vriend Theo, de dagelijkse overlevingsstrijd op school, een griezelhuis en kaas.
Onderwerp
Opgroeien, Schoolleven
Titel
Het leven van een loser
Auteur
Jeff Kinney
Verteller
Job Schuring
Uniforme titel
Logboek van Bram Botermans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Diary of a wimpy kid
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2012
2 cd's
Speelduur
100 min.
ISBN
9789047613251

Besprekingen

In dit luisterboek worstelt Bram Botermans zich een weg door zijn puberteit. Volwassen worden is geen gemakkelijke klus: op school moet Bram zich staande proberen te houden tussen de brugpiepers en de uit de kluiten gewassen jongens die zich al scheren. Thuis moet hij opboksen tegen zijn vervelende broer. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een dagboek. Bram vindt dagboeken echte meisjesdingen. Toch besluit hij om zijn lotgevallen op te schrijven. Hij vertelt over zijn sullige vriend Theo en over school, over de pesterijen van zijn broer, over de discussies met zijn ouders en... over de kaas.
Jeff Kinney ontwerpt online games, maar laat met zijn eerste jeugdboek Het leven van een loser zien dat hij ook een getalenteerd schrijver en cartoonist is. Het leven van een loser is grappig en vlot leesbaar. Bram Botermans doet een beetje denken aan Duupje, die de lezers van Zonneland in de jaren '90 een glimlach op de lippen bezorgde. Het oudere publiek zal Bram eer…Lees verder
Luisterversie van het gelijknamige boek*, voorgelezen door kleinkunstenaar en tekstschrijver Job Schuring. Eerste deel uit de razend populaire ‘Het leven van een loser’-reeks met de belevenissen van brugklasser Bram Botermans die er alles voor over heeft om geen loser te worden op zijn nieuwe school. Obstakels als een pesterige oudere broer, verstandige ouders, houterige vriend Theo en slungelige sukkels om hem heen maken het leven soms knap lastig. Met een grote dosis zelfoverschatting en een overdosis mislukte plannen en acties slaat de hoofdpersoon zich door het eerste schooljaar heen. De auteur weet zowel qua stijl als inhoud de prepubergedachten van Bram goed en pakkend te beschrijven. Zo begint de jongen al direct te melden dat dit vooral zijn moeders idee was en dat hij niet van plan is om gevoelens te gaan opschrijven. Hoewel Brams avonturen de lezer niet doen schaterlachen, verschijnt er altijd wel een glimlach (van herkenning) op het gezicht. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Jeff Kinney

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Dunaier

Jeffrey Kinney (Fort Washington, 19 februari 1971) is een Amerikaanse programmeur van computerspellen, striptekenaar, producer en schrijver van kinderboeken. Hij heeft onder andere het boek Het leven van een loser (Diary of a Wimpy Kid) geschreven.

Biografie

Jeff Kinney doorliep zijn middelbareschoolopleiding in Forestville. Vanaf begin jaren negentig studeerde hij aan de Universiteit van Maryland. In deze periode schreef hij de strip Igdoof die in de krant van de campus verscheen. Vanaf dat moment wist hij dat hij schrijver wilde worden. Hij werkt tegenwoordig als programmeur en ontwerper van online computerspellen. Hij heeft ook de website Poptropica gemaakt. Zijn bekendste werk is Het leven van een loser.., een boekenserie die uit elf delen bestaat.

Bibliografie