Boek
Nederlands

Het Van Gogh bedrog

Jeffrey Archer (auteur)

Het Van Gogh bedrog

Genre:
Nadat een jonge kunsthistorica de verwoesting van het World Trade Center in 2001 heeft overleefd, probeert ze een zwendel rond een Van Gogh te voorkomen.
Titel
Het Van Gogh bedrog
Auteur
Jeffrey Archer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
False impression
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2006
334 p.
ISBN
90-261-2258-6

Besprekingen


Archer, Jeffrey
Het Van Gogh bedrog
In het rijtje van bestsellerauteurs is Jeffrey Archer een buitenbeentje: de Britse successchrijver zetelde vijf jaar voor de conservatieven in het parlement en veertien jaar in het Hogerhuis om daarna voor twee jaar in de gevangenis te verdwijnen. Maar vette of magere jaren, schrijven is Archer altijd blijven doen. Het Van Gogh bedrog is zijn eerste en langverwachte roman sinds zijn vrijlating. Het mag Archer tegenwoordig als politieker en als mens minder voor de wind gaan, hij is en blijft een geboren verteller die zijn inspiratie put uit de hogere kringen.
Hoewel Van Gogh na een ruzie met Gauguin een deel van zijn linkeroor afsneed, is op beide zelfportretten die hij na zijn wanhoopsdaad maakte zijn rechteroor verbonden omdat hij bij het schilderen in een spiegel keek. Dit ogenschijnlijke futiele detail speelt een grote rol in Het Van Gogh bedrog waarin wordt gestreden om het bezit van één van deze meesterwerken. Het …Lees verder
Kunsthistorica Anna Petrescu ontdekt dat haar baas zelfs moord niet schuwt om belangrijke schilderijen in handen te krijgen. Als hij achter een Van Gogh aanzit, kiest Anna de kant van de eigenaar. Ook de politie probeert grip te krijgen op haar baas. Een vrouwelijke moordenaar in dienst van de bankier wordt dan achter Anna aan gestuurd. Een spannende reis over de hele wereld volgt. Het 'gevangenisdebuut' van de auteur die erin is geslaagd ook nu weer een spannende pageturner te schrijven die de lezer van spannende verhalen zal boeien van begin tot eind. Het taalgebruik is direct, het verhaal vlot geschreven tegen de achtergrond van de aanslag op de Twin Towers en goed te volgen, mede door de sympathieke hoofdrolspelers. Op de voorkaft het zelfportret van Van Gogh dat centraal staat in dit aantrekkelijke verhaal tegen de achtergrond van de skyline van New York. Normale druk.

Over Jeffrey Archer

Jeffrey Howard Archer, Baron Archer of Weston-super-Mare (Londen, 15 april 1940) is een Brits politicus en romanschrijver.

Carrière

Parlementslid

Archer zetelde in de Commons als parlementslid voor Louth van 1969 tot 1974. Hij was geboren in Londen, maar als kind naar Weston-super-Mare in Somerset verhuisd. Na zijn school volgde hij korte opleidingen bij de politie en het leger, en werkte als leraar lichamelijke opvoeding in Hampshire en Dover College in Kent. Hij kreeg een plaats voor een opleiding van één jaar aan Brasenose College in Oxford, maar bleef er uiteindelijk drie jaar. Er zijn geruchten dat hij, om toegelaten te worden, als referentie een Amerikaans instituut vermeldde dat in werkelijkheid een bodybuildersclub was. In Oxford deed Archer aan sport en liefdadigheid voor Oxfam.

In 1967 werd hij raadgever voor de Tories op het Greater London …Lees verder op Wikipedia