Boek
Nederlands

Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari

Jessica Voeten (auteur), Angela Dekker (auteur)
+1
Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari
×
Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari

Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari

Levensverhaal van Margaretha Zelle (1876-1917), die als Mata Hari bekend werd als danseres en femme-fatale en in de Tweede Wereldoorlog werd terechtgesteld vanwege een veroordeling wegens spionage.
Onderwerp
Mata Hari
Extra onderwerp
Biografieën non-fictie
Titel
Moed en overmoed : leven en tijd van Mata-Hari
Auteur
Jessica Voeten Angela Dekker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2018
464 p., [24] p. platen : ill.
ISBN
9789045035123 (hardback)

Besprekingen

Gedetailleerde biografie van Mata Hari, de artiestennaam van Margaretha Zelle (1876-1917), geboren in Leeuwarden als dochter van een hoedenwinkelier. Via een advertentie leert zij de KNIL-militair Rudolph MacLeod kennen, met wie ze in 1895 trouwt. Het echtpaar krijgt een zoon en een dochter. Nadat hun zoontje op vierjarige leeftijd overlijdt, eindigt het huwelijk in een vechtscheiding. Margaretha vertrekt, min of meer berooid en zonder haar dochtertje ooit nog te zien, naar Parijs. Ze verovert Europa door haar exotische dansen, waarmee ze, mede door haar mysterieuze uitstraling, grote bekendheid krijgt. Door haar contacten met hoge militairen laadt ze de verdenking van spionage op zich. In oktober 1917 wordt ze, zonder blinddoek, door de Fransen gefusilleerd. Mata Hari’s leven inspireerde tot films en veel biografieën. De auteurs, beiden onderzoeksjournalist, putten echter uit nieuw bronnenmateriaal, waardoor de vrouw achter Mata Hari, Margaretha Zelle, en haar tijdgenoten en omstandi…Lees verder

Over Jessica Voeten

Jessica Voeten (Amsterdam, 1956) is een Nederlands schrijfster. Zij was van 1975–1977 werkzaam als journalist bij het literaire tijdschrift Hollands Diep, en daarna van 1977–1987 redacteur kunst van NRC Handelsblad. Vervolgens werd ze freelance journalist en schrijfster.

In 2003 publiceerde ze een boek over het huis waar ze opgroeide als dochter van de dichter-vertaler Bert Voeten en de schrijfster Marga Minco, het Witsenhuis, dat indertijd een Amsterdams trefpunt van de Tachtigers was.

Werken

  • Scapino. Zutphen, De Walburg Pers, 1985. Jubileumboek ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van balletgroep Scapino
  • Marga Minco & Het bittere kruid, 1957-1987. Een kleine documentaire. Amstelveen, AMO, 1987
  • 'Spiegel van het menselijk gedrag'. Essay in Kinderjaren van Jona Oberski. Amsterdam, Patty Voorsmit, 1993. Bulkboek
  • Het Witsenhuis. Amsterdam, Atlas, 2003…Lees verder op Wikipedia