Boek
Nederlands

Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek

Jet Boeke (illustrator)
+1
Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek
×
Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek

Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Ken je Dikkie Dik al? Samen met zijn vriendjes gaat hij op pad en haalt hij kattenkwaad uit. Vierkant prentenboek met vrolijke kleurenillustraties en veel flapjes. Vanaf ca. 2 jaar.
Extra onderwerp
katten, prentenboeken
Titel
Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek
Illustrator
Jet Boeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, ©2016
[24] p. : ill.
ISBN
9789025765736 (hardback)

Besprekingen

Vierkant prentenboek met stevige kartonnen pagina's en een gewatteerd omslag, over de beroemde kater Dikkie Dik in de zo herkenbare stijl van Jet Boeke, met maar liefst 42 flapjes. Steeds links een paginagrote illustratie met een korte tekst, en rechts drie tot vijf flapjes waarachter een oplossing verborgen zit. Per spread een thema (dierentuin, seizoenen, tellen) met bijpassende flapjes. Minpunten: niet op elk flapje staat een vraag, waardoor kinderen niet altijd even gemotiveerd zijn om het flapje te openen. De oplossing staat links achter op het flapje, rechts staat een illustratie. Als het kind het flapje zelf opent, zit zijn/haar hand vaak op de tekst, wat het voorlezen bemoeilijkt. Toch mag dat de pret niet drukken, het boek is een feest voor het oog. Op speelse wijze krijg je een kijkje in de wereld van Dikkie Dik en zijn vriendjes. Doordat de flapjes rechthoekig en stevig zijn, zal het boek langer meegaan dan de meeste flapjesboeken en zal het beter bestand zijn tegen grijpgr…Lees verder

Dit is Dikkie Dik : een flapjesboek

Dikkie Dik vormt een vaste waarde in de prentenboekenwereld. De illustraties zijn eenvoudig en vrolijk gekleurd. Leuk dat er aan de rosse kater door de jaren heen zo goed als niets veranderd is. Hij blijft zo herkenbaar voor jong en oud. Deze versie is een flapjesboek. Bij de flapjes staan soms vragen (bv. Wie heeft zich hier verstopt?), maar soms ook gewone mededelingen (bv. een deur met als opschrift: ik wil naar buiten). Op elke dubbele pagina kunnen er op de rechterbladzijde flapjes geopend worden. Op de linkerbladzijde staat dan een prent met een klein stukje begeleidende tekst. Het zijn allemaal heel korte, aparte verhaaltjes die kinderen aansporen om te ontdekken wat er achter de flapjes zit. Daarnaast leren de kleintjes tellen en getalbeelden herkennen. De bladzijden en de flapjes zijn van karton met hierrond een gewatteerde kaft. Een leuk flapjesprentenboek over de kater die hoogstwaarschijnlijk nog wat generaties zal meegaan.


Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia