Boek
Nederlands

Bloedmaan

Jo Nesbø (auteur), Annelies de Vroom (vertaler)
De Noorse detective Harry Hole probeert in Los Angeles een bejaarde filmactrice te helpen, terwijl in Oslo een seriemoordenaar actief is die zijn aandacht opeist.
Titel
Bloedmaan
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Annelies de Vroom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Blodmåne
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2023
509 p.
ISBN
9789403108810 (paperback)

Besprekingen

Een kloeke (509 blz.) Scandinavische thriller. Het boek volgt het verhaal van de Noorse detective Harry Hole en speelt zich af in Oslo en Los Angeles. In Los Angeles probeert Harry met drank zijn problemen te vergeten. Dan vraagt een bejaarde filmactrice zijn hulp bij het aflossen van haar schuld bij een drugskartel. Ondertussen onderzoekt inspecteur Katrine Bratt een seriemoordenaar die in Oslo twee meisjes vermoordde. Ze vraagt Harry Hole om hulp vanwege zijn expertise, hoewel dat van haar bazen niet mag. Maar ook de hoofdverdachte in de Oslo-zaak probeert Harry in te huren. Hole zegt toe omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen. Hij stelt een team samen dat bestaat uit een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker. Het kartel geeft hen tien dagen de tijd. Vlot en vaardig geschreven.Jo Nesbø (Oslo, 1960) is een internationaal bekende Noorse schrijver. Zijn werk werd in meer dan vijftig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoa…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia