Boek
Nederlands

De verbanning

John Grisham (auteur)
Een Amerikaanse football-speler lijkt zijn sport vaarwel te moeten zeggen totdat hij gevraagd wordt door een onbekende amateurclub in het Italiaanse Parma.
Titel
De verbanning
Auteur
John Grisham
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Playing for pizza
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2007
306 p.
ISBN
9789022993941

Besprekingen

Rick Dockery heeft het als niet erg talentvol speler toch geschopt tot de in Amerika immens populaire National Football League. Wanneer hij in een live uitgezonden match op het einde van het seizoen serieus flatert, zit zijn carrière er op. Zijn agent ziet geen andere mogelijkheid dan een verhuis naar het buitenland. Tot ieders verwondering wordt het de Italiaanse competitie, die weinig voorstelt maar waar Amerikaanse ex-vedetten of spelers die net geen toppers zijn, komen uitbollen. Rick belandt bij de Parma Panthers, een groepje amateurs met hooggespannen verwachtingen in hun Amerikaanse quarterback. Na een korte maar kleine cultuurshock, past hij zich wonderwel aan aan het Italiaanse leven en krijgt hij weer plezier in het leven. Het enthousiasme van zijn teamgenoten is daar ondanks hun beperkte sportcapaciteiten niet vreemd aan. Zij leren hem ook de Europese geneugten kennen, zoals vrouwen, wijn en eten.

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham, uitvinder van het 'legal…Lees verder
Na een succesvol begin van de footballwedstrijd in Cleveland nadert voor quarterback Rick, nadat zijn fenomenale ballen helaas bij de tegenpartij zijn terechtgekomen en hij met de zoveelste hersenschudding in het ziekenhuis terechtkomt, het eind van zijn loopbaan. Met de moed der wanhoop neemt hij het aanbod aan om in het Italiaanse Parma bij een amateurclub te komen spelen. Ook daar gaat niet alles van een leien dakje, maar hij gaat van het team houden, ontmoet er een leuk Amerikaans meisje en slaat zelfs een miljoenencontract voor Canada af. En wint met zijn Panthers de Italiaanse Superbowl! Grisham was in juni van dit jaar klaar met zijn twintigste roman en dankzij een snelle vertaling kan de Nederlandse lezer die aardigheid heeft in Grisham, de footballsport (én Italiaans eten) een paar uren worden geamuseerd met deze rustige, zorgvuldig geschreven, goed gedocumenteerde sportroman. Vrij kleine, maar ruim gezette druk.

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia