Boek
Nederlands
Advocaat Sebastian Rudd verdedigt verdachten die niemand verdedigen wil tegen meinedige politiemensen, incompetente aanklagers en bevooroordeelde rechters.
Titel
De verdediging
Auteur
John Grisham
Vertaler
Jolanda te Lindert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rogue lawyer
Uitgever
Amsterdam: Bruna, 2015
391 p.
ISBN
9789400506343 (hardback)

Besprekingen

Spanning IN het najaar

Een man die van lichaam naar lichaam kan springen, een advocaat zonder scrupules, een flik aan de drank, een misdaadjournaliste die afzwaait en een antieke redenaar: keuze te over aan personages voor spannende boeken. Een selectie uit het overvloedige thrilleraanbod van het najaar.

1

Een Brusselse flik in Antwerpen

Vlaamse politieverhalen blijven het goed doen. Jef Geeraerts en Pieter Aspe plaveiden de weg en velen sprongen op de kar. De beste is Toni Coppers, die vorig jaar nog de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal won metDood water. Een dertiendelige tv-reeks is ingeblikt en wordt in het voorjaar van 2016 op VTM uitgezonden. Daarin speelt Hilde De Baerdemaeker de rol van Liese Meerhout, een Brusselse flik in Antwerpen die met haar team 't Stad vrijwaart van criminele elementen.

De vleermuismoorden is de negende in de reeks. Dit is alweer een politieroman waarin niet alleen het verhaal maar ook de personages de nodige aandacht krijgen. Een busje met Britse zakenlui verongelukt op de Frankrijklei. Geen gewoon ongeval, natuurlijk. Er volgen meer verontrustende sterfgevallen, allemaal van politiemensen of rechters. Ook Liese wordt bedreigd zodat ze moet onderduiken in een hotelletje in de schaduw van de kathedraal.

<…Lees verder

Advocaat van de duivelaanbidder

Sebastian Rudd is een atypische advocaat. Hij rijdt rond in een kogelvrije bestelbus en verdedigt alleen mensen die niemand anders wil verdedigen. In de wervelende nieuwe Grisham De verdediging maakt u kennis met zijn bijzonderste cliënten.

Meester Rudd is waarschijnlijk de beste advocaat die je kunt inhuren wanneer je een eerlijk proces wel kunt vergeten en er je een doodsvonnis boven het hoofd hangt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Gardy, een achttienjarige schoolverlater met hersenbeschadiging die wordt beschuldigd van de moord op twee kleine meisjes. Gardy is naar eigen zeggen lid van een satanische sekte en de aanklager heeft zo hard met bewijzen en getuigen geknoeid dat de rechter en de jury alvast de elektrische stoel hebben gereserveerd. Maar dat is buiten Rudd gerekend, die zo zijn eigen onorthodoxe manieren heeft om die simpele jongen vrij te pleiten. Zelfs als hij daarvoor de door hem gesponsorde kooivechter moet inschakelen. Zelfs als dat zijn eigen leven in gevaar brengt. De kans is namelijk groot dat Rudd nog voor het einde van de rechtszaak wordt gelyncht, levend gevild, op de brandstapel belandt of - 'als ik geluk heb' - dat een sluipschutter hem een kogel tussen de ogen schiet.

Lees verder
Dit boek bevat in feite zes korte verhalen met de tamelijk onconventionele strafrechtadvocaat Sebastian Rudd in de hoofdrol. Hij stelt zich telkens te weer tegen corruptie bij de politie, onbekwaamheid bij openbare aanklagers en bevooroordeelde rechters. Verbindende elementen tussen de verhalen zijn zijn voorliefde voor kooigevechten en de strijd die hij voert met zijn ex-echtgenote Judith om de rechterlijke macht over hun zoon. Het zijn verrassende en vaak komische zaken die de lezer versteld doen staan over de ongerijmdheden van het Amerikaanse rechtssysteem en het amateurisme waarmee in kleinere steden de rechterlijke macht te werk gaat. Rudd neemt zaken aan waar geen andere advocaat zich aan wil branden, zoals die van een zwakbegaafde jongen die al bij voorbaat veroordeeld is voor de moord op twee meisjes, of die van de man die wordt aangeklaagd voor het schieten op de politie die onaangekondigd zijn huis binnenvalt. Bestsellerthrillerauteur Grisham is een meeslepend verteller, zi…Lees verder

Over John Grisham

CC BY 2.0 - Foto van/door Scott Brenner

John Grisham (Jonesboro (Arkansas), 8 februari 1955) is een Amerikaanse schrijver, bekend van juridisch drama.

Levensloop

Grisham is het tweede kind uit een gezin met vijf kinderen. Zijn ouders waren gematigde Southern Baptists. Zijn vader was bouwvakker en katoenkweker. Na veelvuldig verhuisd te zijn, vestigde de familie zich in 1967 in het kleine stadje Southaven in Mississippi. Daartoe door zijn moeder aangemoedigd, was de jonge Grisham een fervent lezer die vooral beïnvloed werd door het werk van John Steinbeck, waarvan hij met name de heldere schrijfstijl bewonderde. In 1977, behaalde Grisham zijn B.Sc. titel in accountancy van Mississippi State University. Tijdens zijn studie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij zijn creatieve activiteiten. Na het behalen van de J.D. titel aan de juridische faculteit (School of Law) van de University of Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als ju…Lees verder op Wikipedia