Boek
Nederlands

Een valse taart

Jolanda Horsten (auteur), Barbara de Wolf (illustrator)
+1
Een valse taart
×
Een valse taart Een valse taart
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De vader van Tijn is kok. Hij komt vaak op tv. Tijns vader heeft een vriendin. Tijn vindt haar niet leuk. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Bakken, Wedstrijden
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Een valse taart
Auteur
Jolanda Horsten
Illustrator
Barbara de Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
42 p. : ill.
ISBN
9789048700844

Besprekingen

In het vorige boekje uit de 'Bikkels'-reeks, Toverhanden, werd de lezer zoals gebruikelijk al warmgemaakt voor de volgende titel, Een valse taart. Dit aantal apart van elkaar te lezen verhalen verschijnt in een reeks bij uitgeverij Zwijsen, 'Bikkels', die zich speciaal richten tot kinderen die wat moeite hebben met woorden, en bijgevolg niet zo graag lezen. De struikelblokken die in deze uitgave extra aan bod komen, zijn tweelettergrepige woorden met '--aai'-, '-ooi-' en '-oei-'. Jolanda Horsten weet deze klanken echter losweg binnen te smokkelen in het charmante verhaal over Tijn en zijn vader Herman, de beroemde televisiekok. Tijn zet zich in voor het straatfeest door vlaaien te bakken volgens zijn vaders recept. De gelukkige buurman of --vrouw die in zijn of haar stuk taart een boontje vindt, mag als beloning een dag mee naar de opnamestudio. Tijn is er op gebrand dat Brecht, een lief meisje met een mooie vlecht, het boontje vindt en hem en zijn vader een dag kan verg…Lees verder
Tijn woont samen met zijn vader, de beroemde televisiekok Herman, in een huis. Ze hebben allebei een vriendinnetje; Tijn vindt Brecht het aardigste buurmeisje dat er is en heeft een hekel aan de vriendin van zijn vader Dientje Boeien. Tijn noemt Dientje in gedachten een valse taart. Tijdens een buurtfeest maken vader Herman en Tijn enkele taarten. In een van de taarten wordt een boon verstopt. Herman en Tijn hopen allebei dat hun eigen vriendinnetje de boon in de taart aantreft. Wie de boon krijgt mag met Herman op de televisie. In dit boek uit de serie Bikkels*, wordt extra aandacht besteed aan tweelettergrepige woorden met -aai, -ooi en -oei en aan woordenschat, door een woordweb, AVI-E4. Korte zinnen, een open bladspiegel, meest tweelettergrepige woorden. De tekst is nogal grof, de valse taart blijkt eigenlijk figuurlijk noch letterlijk een valse taart te zijn. De illustraties zijn gemaakt van collages; uitgeknipte stukken illustraties met een sobere belijning. De inhoud van het ve…Lees verder

Over Jolanda Horsten

Jolanda Horsten (Tilburg, 20 januari 1967) is een Nederlands kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Horsten werd geboren in Tilburg. Ze volgde een opleiding Communicatie aan de heao en ging daarna na de KUB in Tilburg waar zij taal- en literatuurwetenschap studeerde.

Horsten was aanvankelijk werkzaam als eindredacteur voor de NOS-Teletekst. en later bij Endemol. Zo werkte ze als redacteur voor de tv-series Koffietijd, De 5 Uur Show, Koken met Sterren en later als scriptschrijver voor de televisieprogramma’s Ook dat nog! en De Sprookjesboom. In 2000 ging ze werken als communicatie-adviseur bij het adviesbureau "&Samhoud" in Utrecht. Hier schreef zij freelance teksten voor Ook dat nog! en de Efteling. In 2004 richtte zij in Tilburg haar eigen tekst- en communicatiebureau "T’overtekst & Zo" op.

Carrière<…Lees verder op Wikipedia