Boek
Nederlands

Spion van God

Als tijdens de pauswisseling in 2005 twee invloedrijke kardinalen worden vermoord, wordt een vrouwelijke Italiaanse politie-inspecteur op de zaak gezet.
Onderwerp
Vaticaan
Titel
Spion van God
Auteur
Juan Gómez-Jurado
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Espia de Dios
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2006
254 p.
ISBN
9789022992463

Besprekingen

In de debuutroman van de jonge Spaanse journalist Juan Gomez-Jurado heeft een seriemoordenaar het voorzien op kardinalen die in Rome in conclaaf bijeen werden geroepen na het overlijden van paus Johannes Paulus II in 2005. De auteur heeft zich uitstekend gedocumenteerd over het reilen en zeilen in het kleinste land ter wereld: deze literaire thriller is dan ook doorspekt met achtergrondinformatie en talrijke voetnoten, die de vaart van het verhaal soms afremmen. Anderzijds verhogen de correcte en soms ontnuchterende gegevens en wetenswaardigheden de authenticiteit en de geloofwaardigheid van de plot. Interessant om weten is bv. dat de kardinalen die een nieuwe paus moeten kiezen niet meer worden ondergebracht in minuscule monnikencellen rond de Sixtijnse Kapel, maar verblijven in een gebouw dat is ingericht als een gloednieuw vijfsterrenhotel. De bediening wordt verzorgd door zusters die uitsluitend Pools praten...

Nadat twee kardinalen, maar niet Pitfried Haneels, op beestacht…Lees verder
Na de dood van de paus komen de kardinalen bijeen om een nieuwe paus te kiezen. Een aantal van hen wordt op gruwelijke wijze vermoord. De vrouwelijke politie-inspecteur Paola Dicanti weet al snel wie de dader is, maar deze te pakken te krijgen is een andere zaak, vooral als zij ontdekt dat het niet gaat om een seriemoordenaar, maar om een huurmoordenaar. Spannende thriller met veel gruwelijkheden die zich afspeelt in Vaticaanstad met (soms te) veel historische achtergrondgegevens over de katholieke kerk en de macht van pausen door de eeuwen heen. Het taalgebruik is niet moeilijk, de hoofdrolspelers zijn herkenbaar, maar de historische context is lastig te volgen.De vele flashbacks en toeristische informatie over Vaticaanstad zijn niet altijd relevant. Op de voorkaft een priester in de donkere catacomben, kleine druk.