Boek
Nederlands

Mila mist mama

Judith Koppens (auteur), Anouk Nijs (illustrator)
+1
Mila mist mama
×
Mila mist mama Mila mist mama
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Als mama Mila naar school heeft gebracht, heeft Mila ineens nergens zin in. Ze heeft ook buikpijn. Juf denkt dat Mila haar mama mist. Ze zorgt dat Mila’s vriendjes haar een beetje opvrolijken. Prentenboek met illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Mila mist mama
Auteur
Judith Koppens
Illustrator
Anouk Nijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789044827279 (hardback)

Besprekingen

Mila woont soms bij haar papa en soms bij haar mama. Mama brengt haar vandaag naar school en moet meteen weer weg. Mila heeft nergens zin in: niet in puzzelen, niet in torens bouwen, niet in opruimen. Ze heeft buikpijn en juf denkt dat het komt omdat Mila haar mama mist. Ze zegt dat veel kinderen dat weleens hebben. Daarom mag ze met Sen en Liza in de poppenhoek spelen. De kleurige illustraties in gemengde techniek beslaan dubbele bladzijden en hebben weinig diepte. Er is van alles op te zien en toch ogen ze rustig. Ze vertellen het verhaal. De emoties van de peuters worden goed verbeeld: triest, vrolijk, blij. De beknopte tekst in de ik-vorm sluit aan bij de tekeningen; de toon is soms wat wijs voor een peuter (‘Ik zucht diep’, ‘Echt waar, vraag ik verbaasd’, ‘Nou mis ik mijn mama niet zo erg meer, zeg ik met een brede lach’). Grote schrijfletter. Stevig bindwerk, mooie kwaliteit papier met twee afgeronde hoeken. Op het omslag een vrij donkere illustratie met mama en Mila onder de pa…Lees verder

Mila mist mama

Het overkomt elk kind wel eens ... je mama missen. Dit prentenboekje zal dus voor heel wat kleuters een herkenbaar verdrietje verwoorden. Eenvoudig wordt er uitgelegd dat Mila zich niet goed voelt omdat ze mama mist. Gelukkig is de kleuterjuf er om ervoor te zorgen dat Mila haar gedachten wat kan verzetten.

Dat de hoofdrol weggelegd is voor een meisje met donkere huidskleur zorgt voor een extra herkenningspunt. In deze diverse samenleving zijn kleuterboekjes met kinderen met een andere huidskleur dan ook welkom. In het begin wordt er geïnsinueerd dat de ouders gescheiden zijn. Mila stelt zich voor en zegt dat ze soms bij mama en soms bij papa woont. Behalve dit zinnetje wordt er niets meer over de papa gezegd. Het thema 'echtscheiding' komt dus verder niet aan bod. Of is het net omwille van het co-ouderschap dat Mila haar mama mist? Een gemiste kans dan om dit wat verder uit te werken.

De illustraties beslaan hele pagina’s. Ze zijn eenvoudig en duidelijk maar …Lees verder

Suggesties