Andere formaten:

Besprekingen

Zelfmoordterreur op bestelling

Britta en Babak sporen in de nieuwste roman van Juli Zeh met behulp van een algoritme mensen met suïcidale neigingen op. Ze proberen hen daarna te verpatsen aan organisaties die dringend verlegen zitten om mensen die willen sterven.

Wie de nieuwe roman van Juli Zeh begint te lezen, weet het vrijwel onmiddellijk: hier hebben we te maken met een schrijfster die er moeiteloos in slaagt, zoals het een gelauwerde bestsellerauteur nu eenmaal betaamt, om goed geobserveerde alledaagse toestanden helder en elegant onder woorden te brengen.

Zoals wanneer zij het heeft over de korte periode van onbestemd lummelen die altijd en schijnbaar onvermijdelijk volgt op het binnentreden van bezoekende vrienden in het huis van de gastheer of -vrouw: 'Ze staan in de deuropening of leunen met twee handen op de rugleuning van een stoel en lachen wat naar elkaar, tot iedereen ontspannen genoeg is om te gaan zitten.'

Ook de manier waarop zij de lezer diets maakt dat het verhaal zich niet afspeelt in de wereld van nu, maar wel, getuige de Chileense wijn uit 2020 die de bezoekers bij wijze van presentje bij zich hebben, in de nabije toekomst, is geruststellend geraffineerd, en van dien aard dat je je als lezer in de beste s…Lees verder

Een wasmachine of stemrecht?

Roman. Juli Zeh voorspelt een sombere toekomst voor Duitsland waarin extreemrechts opnieuw aan de macht komt. De oorzaak: te veel minachting voor de politiek.

Juli Zeh bouwde de voorbije jaren een ijzersterk oeuvre op, waarmee ze uitgroeide tot een van de populairste schrijfsters in Duitsland. Twee jaar geleden bevestigde ze die status met Ons soort mensen, een geestige roman waarin de komst van een windmolenpark de verhoudingen in een achtergesteld dorp verstoort. Steeds weerspiegelen haar boeken de wereld om ons heen, maar dan net een tikje erger: ze leggen de duisterste kanten van de mens bloot. Ook in haar zevende roman, Lege harten, zijn die vertrouwde elementen volop aanwezig.

Zeh waagt zich aan een gelijkaardig experiment als Michel Houellebecq in Onderworpen: ze beschrijft hoe de politieke orde na 2020 radicaal door elkaar wordt geschud. Komt er bij Houellebecq een radicale moslimpartij aan de macht in Frankrijk, dan is het bij Zeh een extreemrechtse partij die Duitsland regeert. De Bezorgde Burger Partij holt de democratie uit met een reeks zogenaamde 'efficiëntiepakketten': uitgebreide bevoegdheden voor politie en g…Lees verder

Juli Zeh stelt teleur

Duitsland, 2025. Merkel is afgetreden, de populisten zijn aan de macht. De Duitse burgers denken geen invloed meer te hebben op de politiek, en ruilen hun stembiljet liever voor een wasmachine, mochten ze die optie hebben.

In deze situatie doet Britta, hoofdpersoon van Lege harten, goede zaken. Ze heeft een firma opgezet, de Brug, die hulp biedt aan suïcidale mensen. Naast mentale hulp krijgen de patiënten zware beproevingen te doorstaan; wie bij het waterboarden niet vecht voor zijn leven, is pas écht in staat tot zelfdoding. Zo geneest de Brug de meesten van hun doodswens. Het handjevol dat overblijft, wordt ingezet bij zelfmoordaanslagen. Liever goede afspraken met IS dan chaos en amateurisme, denkt Britta pragmatisch. Tot er een aanslag wordt gepleegd waarvan ze niet op de hoogte was. Heeft iemand het op de Brug voorzien?

Wie hoopt op weer een knaller van de Duitse bestsellerauteur Juli Zeh wordt met Lege harten teleurgesteld. Haar vorige boek Ons soort mensen ving de politieke verhoudingen in het Europa van nu haarscherp, zonder voor te kauwen wat de lezer daarvan moest denken. De nieuwe, dystopische roman is een moralistische, politiek zwaar versimpelde thriller die uitb…Lees verder

Zelfmoordkuil

De nieuwe Juli Zeh had het Duitse antwoord op Houellebecqs Soumission kunnen worden. Helaas laat haar talent haar deze keer in de steek.

Zelfmoorden zijn een tragische verspilling. Niet zozeer van leven en liefde – iedereen gaat dood en liefde is vergankelijk – maar er kan zo veel economische winst gepuurd worden uit een suïcidale mens. Omdat de zelfmoordcijfers in het Duitsland van 2025 almaar stijgen, besluit Britta er munt uit te slaan. Onder het mom van een praktijk voor ‘psychotherapie en ego-polishing’ selecteert ze samen met haar kompaan Babak potentieel kannonnenvlees. Mogelijke zelfmoordenaars moeten een rigoureus programma doorlopen en als ze op het einde van de rit nog steeds de hand aan zichzelf willen slaan, besteedt Britta hen uit aan terroristische organisaties. Separatisten, dierenrechtenfreaks, good old IS: wie geld op tafel legt, krijgt een mensenleven in ruil.

Een win-winsituatie: de zelfmoordenaar wordt beloond met een levensdoel en terreurbewegingen krijgen een gemotiveerde kandidaat die ze zelfs niet eerst hoeven te brainwashen. Zelfs de staat knijpt een oogj…Lees verder

Dystopische roman van de veelbekroonde Duitse auteur (1974, Bonn) in de vorm van een actuele politieke zedenschets. Het provocerende verhaal speelt in 2025 en heeft als hoofdthema een generatie zonder geloof en overtuigingen in een Europa dat steeds verder uit elkaar valt. In het Duitsland van de nabije toekomst heeft de nationalistische en antidemocratische partij ‘Bezorgde Burger Beweging’ de macht. Zo wordt cultuur centraal geleid en is er een basisinkomen. De gedesillusioneerde en pragmatische Britta en de door haar geredde Iraakse voormalige vluchteling Babak, computerexpert en homoseksueel, profiteren van de toenemende golf aan zelfmoorden. Hun praktijk ‘Die Brücke’ drijft een lucratieve handel in suïcidalen. Degenen die ze redden, betalen grif, de volhouders worden als zelfmoordmissionarissen aan organisaties doorverkocht. Als er concurrentie opduikt, blijken ze hun leven niet meer zeker. Zeh excelleert weer in scherpe maatschappelijke kritiek, de pamflettistische boodschap van…Lees verder

Moraal is voor de zwakken

De dystopie is populair. Nu pakt Duitslands sterauteur Juli Zeh het genre op voor een duistere schets van post-Merkel Duitsland, en maakt er een thriller van.

Het is een even eenvoudige als huiveringwekkende vraag. Wat zouden mensen doen als ze moesten kiezen tussen hun stemrecht en hun wasmachine? Britta, hoofdpersonage uit 'Lege harten' van Juli Zeh, vertelt tijdens een autoritje aan haar vriendin Janina dat 76 procent van de ondervraagden voor de wasmachine koos. 15 procent wist het niet. 'Dus wilde maar 18 procent gaan stemmen', zegt Janina, die kennelijk niet heel goed is in hoofdrekenen. Koele Britta is er vrij zeker van dat Janina ook voor haar wasmachine zou kiezen.

Bij het verschijnen van haar vorige roman 'Ons soort mensen' (2016) kreeg Juli Zeh - een van Duitslands succesvolste en productiefste schrijvers - het verwijt dat ze een dorp beschrijft waar de verhoudingen op scherp staan door de bouw van een windmolenpark. Dat had gezien de toestromende vluchtelingen natuurlijk een asielzoekerscentrum moeten zijn. Zeh maakt in het zojuist vertaalde 'Lege Harten' de vlucht naar voren: ze trekt alle registers open om de actuali…Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, geboren als Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die …Lees verder op Wikipedia