Boek
Nederlands

De vrouw die van Picasso bleef houden

Julia Blackburn (auteur), Jeffrey Fisher (illustrator), Paul Van der Lecq (vertaler)
+1
De vrouw die van Picasso bleef houden
×
De vrouw die van Picasso bleef houden De vrouw die van Picasso bleef houden

De vrouw die van Picasso bleef houden

Julia Blackburn (auteur), Jeffrey Fisher (illustrator), Paul Van der Lecq (vertaler)
Marie-Thérèse Walter was zeventien toen ze Picasso ontmoette. Hij was zesenveertig en getrouwd. In tweeënveertig gedichten brengt Julia Blackburn de stem van Marie-Thérèse tot leven om zo het verhaal te vertellen over haar relatie met Picasso – vanaf hun eerste ontmoeting tot de dag waarop ze zelfmoord pleegde, drie jaar na zijn dood.
De gedichten hebben Picasso’s liefde voor de vrouw die mi
Titel
De vrouw die van Picasso bleef houden
Auteur
Julia Blackburn
Illustrator
Jeffrey Fisher
Vertaler
Paul Van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The woman who always loved Picasso
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
64 p. : ill.
ISBN
9789403199900 (hardback)

Besprekingen

Zijn maagd en muze

Julia Blackburn geeft een stem aan de belangrijkste minnares van Picasso, de inspiratiebron voor tal van zijn kunstwerken.

'Ik vraag me weleens af waarom ik van iedereen juist hem heb gekozen om over te schrijven', bemerkte Julia Blackburn al in Draad. Het delicate leven van John Craske. Misschien heeft het antwoord iets te maken met dat woord, 'delicaat', want Blackburn graaft het liefst in de levens van zij die het moeilijk hadden. Zoals Marie-Thérèse Walter, minnares van Pablo Picasso en moeder van hun dochter Maya. Walter stond model voor Picasso en was jarenlang zijn muze. Hun verhouding veranderde in 1936 toen de fotografe Dora Maar ten tonele verscheen. Vanaf dan werd Maar vaker het onderwerp van Picasso's werk.

'Als ik in / een andere tijd / dan de mijne had geleefd / had ik misschien over dit alles / willen praten / om erachter te komen / waarom ik niet kon stoppen / met van hem te houden.'

Blackburn kiest in De vrouw die van Picasso bleef houden voor de poëtische vorm, voor gedichten die bijna als proza lezen.

Stier

Zeventien was Walter toen Pica…Lees verder