Boek
Nederlands

Karel en zijn potje

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Karel en zijn potje
×
Karel en zijn potje Karel en zijn potje

Karel en zijn potje

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Karel heeft van mama een stoere onderbroek gekregen, en een potje. Nu hoeft hij geen luier meer om. Prentenboek met eenvoudige felgekleurde illustraties in grove penseelstreken. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Karel en zijn potje
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[24] p. : ill.
ISBN
9789044820928 (hardback)

Besprekingen

Inmiddels zijn er al heel wat boeken over peuter Karel en zijn vrouwelijke evenknie Kaatje verschenen. Liesbet Slegers kiest bij elk boek voor een duidelijk afgelijnd thema en speelt in op herkenbare situaties en emoties uit het dagelijkse leven van een kind. In Karel op het potje is het een grote dag voor Karel. Hij heeft van mama een stoere, gele onderbroek gekregen met een auto erop en moet nu zoals alle grote kinderen op het potje gaan. Karel is reuzetrots, en probeert het potje alvast eens uit. Maar als hij weer gaat spelen is hij even onoplettend en plast hij in zijn nieuwe, mooie onderbroek. Gelukkig is zijn moeder er om de tranen te drogen en het vieze boeltje uit te wassen. Karel laat zich niet ontmoedigen en bij het volgende kriebeltje in zijn buik zit hij alweer op het potje. Het plasje komt dit keer vanzelf, en hij legt er nog een ‘hoopje’ bovenop. Doorspoelen en handjes wassen. Karel is nu echt een grote jongen.
Vooraan in het boek probeert Slegers alle ouders…Lees verder
Karel vertelt dat hij geen luier meer nodig heeft nu hij van mama een stoere onderbroek heeft gekregen. Mama geeft hem ook een potje, waar hij voortaan zijn plasje op kan doen. Natuurlijk gaat het nog wel eens mis. Maar als Karel daarna zijn buik voelt kriebelen, bedenkt hij op tijd wat hij moet doen. En kijk eens, wat ligt er nog meer in het potje? Op iedere pagina staat links een zwart omrand kader met de tekst van ca. vier zinnen in handgeschreven, vette letters op een felgekleurde ondergrond; rechts een eveneens zwart omkaderde tekening, geschilderd in heldere kleuren met stevige vormen, voorzien van zwarte contouren, die hier en daar net uit het kader steken. Karel heeft een groot rond hoofd, zijn ogen, neus, mond en haren zijn summier aangeduid. Door de ik-vorm is de toon wat ouwelijk, maar het geheel oogt vooral vriendelijk. Stevig uitgevoerd, vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken en geplastificeerd, dik papier dat gemakkelijk is om te slaan en niet snel scheurt: qua u…Lees verder

Karel en zijn potje

Karel hoeft geen luier meer aan. Hij krijgt een stoere gele onderbroek met een auto erop en een potje. Want grote jongens doen hun plasje in een potje. De eerste keer gaat het mis, maar daarna lukt het wel.
Zoals in elk boekje over Kareltje, is ook hier weer een onderwerp uit de leefwereld van peuters heel didactisch aangepakt: zindelijkheidstraining met falen en succes, een peuter die te veel in zijn spel opgaat om aan plassen te denken, met een begripvolle moeder. Getekend in de gekende stijl met grote kleurvlakken en zwarte omlijning. En zelfs met bemoedigende woorden voor de ouder die aan zindelijkheidstraining begint. Ze mogen dan hun didactische verdienste hebben, deze boekjes, mij zijn ze wat te simpel en flauw.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties