Boek
Nederlands

Happy days

Louis Van Dievel (auteur)
Een aan drank verslaafde en depressieve journalist ziet 's nachts per toeval hoe in zijn straat een man met opzet wordt overreden door een auto.
Titel
Happy days
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2002
214 p.
ISBN
90-5240-641-3

Besprekingen

Deze thriller geschreven in de ikvorm, met een wat wrange, vrijgevochten antiheld als hoofdpersonage, snelle acties afgewisseld met navrante maatschappijkritische en levensbeschouwelijke reflecties, tegen een realistische en herkenbare achtergrond, geldt ontegensprekelijk als een witte raaf in het Nederlandstalig thrilleraanbod.

De intrige is opmerkelijk en beklijft door zijn directheid en eenvoud. 'De Standaard'-journalist Louis van Thillo is op een winterse vriesnacht getuige hoe een vluchtende man wordt doodgereden op de rails van een spoorwegovergang, vlak tegenover zijn flat. Zijn getuigenis wordt door de lokale politie in twijfel getrokken omdat Van Thillo in deze landelijke gemeenschap (Kalmthout ten noorden van Antwerpen) de bedenkelijke status geniet van drankorgel en non-conformist. De gangsters zijn evenwel van oordeel dat de getuige hen zou kunnen herkennen en de jacht op Van Thillo is open. Ook al is hij nergens veilig voor de bende, toch ontkomt de lezer niet aan …Lees verder
Onder een wel heel cynische titel worden de belevenissen verteld van een door de drank totaal verloederde journalist. Louis van Thillo ziet 's nachts per toeval hoe in zijn straat een man met opzet wordt overreden door een auto. Daardoor is hij ongewild getuige van een moord en wordt hij door de moordenaars gezocht. Als hij zijn vroegere vriendin opzoekt, worden beiden door de gangsters overvallen en zwaar mishandeld. De vriendin belandt daardoor in een psychiatrisch ziekenhuis en de reporter gaat de gevangenis in, omdat hij weigert mee te werken aan het gerechtelijk onderzoek. Zijn drankobsessie maakt hem enkel maar depressiever waardoor hij een nog willozer slachtoffer wordt van de gangsters, die hem ook in de gevangenis weten te vinden. Zijn situatie is uitzichtloos, ook als hij uit de gevangenis kan ontsnappen. De auteur schetst een onthutsend en aangrijpend beeld van de teloorgang van een gerespecteerde journalist die eindigt als een door de alcohol verwoest menselijk wrak. De au…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia