Boek
Nederlands

De Eerste Wereldoorlog

Luc De Vos (auteur)

De Eerste Wereldoorlog

In de reeks:
Beknopt overzicht met bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in Belgie͏̈.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Extra onderwerp
Wereldoorlog I ; algemeen
Titel
De Eerste Wereldoorlog
Auteur
Luc De Vos 1946-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
175 p. : ill.
ISBN
90-6152-945-X

Besprekingen

Het landschap in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk draagt er nog steeds de sporen van; de witte kruisen in strakke lijnen geplant, de monumenten in brons en steen, de grauwe bunkers van gewapend beton. De Eerste Wereldoorlog, na een periode van bijna een eeuw, is nog steeds in woord en beeld aanwezig. Voor velen beperkt de Eerste Wereldoorlog zich tot een reeks namen: IJzer, Ieper, Marne, Verdun, maar hoe deze plaatsnamen en veldslagen zich verhouden tot het algeheel politiek-militaire gebeuren blijft meestal vaag. Deze overzichtelijke studie van Luc de Vos, hoogleraar geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School te Brussel en aan de KU Leuven, wil hieraan tegemoet komen.

De auteur plaatst kleine feiten en grote gebeurtenissen in een ketting van oorzaak en gevolg. Van de aanloop -- het politieke kruitvat in de Balkan (1914) -- tot het Verdrag van Versailles (1919) analyseert hij op heldere en bevattelijke wijze de diverse gebeurtenissen. Niet alleen de plannen van de Enten…Lees verder
Het met foto's en kaarten rijk geïllustreerde boek van Luc de Vos geeft een beknopt overzicht van de Eerste Wereldoorlog, met daarbij speciale aandacht voor België. Het boek is geen succes. De auteur zet plompverloren de feiten naast elkaar, in een ten dele onbeholpen en ten dele te ingewikkeld Nederlands; hij heeft het bijvoorbeeld over 'het rond Metz in tegenwijzerzin pivoteren van grote legermassa's.' Het is niet duidelijk wat de doelgroep van De Vos is.

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig Luitenant-kolonel van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)