Boek
Nederlands

Waterloo 1815 : de val van Napoleon

Luc De Vos (auteur), Franky Bostyn (auteur), Dave Warnier (auteur)
De slag bij Waterloo is een van de best gedocumenteerde veldslagen ter wereld. We weten van minuut tot minuut wat er gebeurde: de oprukkende troepen, het gebulder van kanonnen, de strategische zetten, de brandende hoeves, de 10.000 dode paarden ... 4800 geallieerde soldaten en 7000 Franse soldaten lieten het leven tussen rogge- en haverhalmen. Waterloo 1815 neemt de lezer mee naar die cruciale p
Titel
Waterloo 1815 : de val van Napoleon
Auteur
Luc De Vos 1946- Franky Bostyn Dave Warnier
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2015
240 p. : ill.
ISBN
9789059086364 (paperback)

Besprekingen

In de stroom van publicaties rond de herdenking van de Slag bij Waterloo leveren vanzelfsprekend ook onze Zuiderburen hun aandeel. Om de geschiedenis van dit militaire treffen vanuit hun perspectief te lezen is niet alleen interessant omdat het op hun grondgebied plaatsvond, maar ook vanwege het feit dat zowel aan geallieerde als aan Franse zijde 'Belgen' meevochten. Daarom wordt in aparte hoofdstukken aandacht besteed aan de rol die de slag gespeeld heeft in de aanloop naar een onafhankelijk België in 1830 en de vele monumenten, musea en herdenkingen die er in twee eeuwen tijd tot stand zijn gekomen. Wat dat laatste betreft, was Waterloo uniek, aangezien dit het eerste slagveld was dat een toeristische trekpleister zou worden en dat tot op de dag van vandaag is. Het Davidsfonds heeft een uitstekende reputatie op het gebied van historieboeken en maakt die met deze uitgave wederom waar. Boeiend geschreven, uitbundig geïllustreerd en voorzien van kwalitatief hoogstaand kaartmateriaal ma…Lees verder

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig Luitenant-kolonel van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)