Boek
Nederlands

Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won

Lucien Van Impe (auteur), Filip Osselaer (auteur)
+1
Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won
×
Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won

Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won

De laatste Belgische Tourwinnaar vertelt eindelijk zijn verhaal In de hete zomer van 1976 won Lucien Van Impe als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Nu, veertig jaar later, vertelt de Kleine van Mere voor het eerst zelf zijn verhaal. Een spannende vertelling over legendarische klimpartijen en de strijd om het geel, rijkelijk gestoffeerd met anekdotes uit de buik van het peloton. Lucien! is eveng
Titel
Lucien! : hoe ik als laatste Belg de Tour won
Auteur
Lucien Van Impe Filip Osselaer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
253 p., [16] p. pl.
ISBN
9789401424554 (paperback)

Besprekingen

Wielerlegende Lucien Van Impe vertelt hoe hij als laatste Belg de Tour de France won. De voormalig wielrenner laat zijn verhaal optekenen door Filip Osselaer, die dat zoveel mogelijk met de woorden van de sporter doet. Na een korte biografie van Van Impe gaat het al snel over de zomer van 1976. Het jaar waarin hij de Tour won. In geuren en kleuren vertelt Van Impe hoe hij de anderen voorbleef. Hij diept allerlei details op uit zijn geheugen die na veertig jaar nog altijd niet vergeten blijken te zijn. Dat alles in een soepele stijl. Alsof je hem hoort praten. De 25 hoofdstukken (waarvan het kortste bij gebrek aan zin in seks slechts een bladzijde beslaat) worden voorafgegaan door smakelijke samenvattingen van een paar zinnen. Bijvoorbeeld: Hoe ik het op een drinken zet met Eddy Merckx. Of: Hoe ik erg veel hartepijn voel en Rita schrikt van de kranten. Met historische foto's in het hart, en een proloog en epiloog als figuurlijke boekensteunen voor de hoofdstukken.

Over Lucien Van Impe

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Bert Verhoeff voor Anefo

Lucien Van Impe, bijnaam de Kleine van Mere (Mere, deelgemeente van Erpe-Mere, 20 oktober 1946) is een voormalig Belgisch beroepswielrenner. Hij is de laatste Belg die de Ronde van Frankrijk won.

Biografie

Van Impe was beroepswielrenner van 1969 tot 1987. Hij blonk vooral uit in meerdaagse wedstrijden zoals de Ronde van Frankrijk, die hij in 1976 wist te winnen. Ook stond hij eenmaal als tweede en driemaal als derde op het podium. Vijftien maal kwam hij aan de start en telkens haalde hij de finish in Parijs. Hij is hiermee recordhouder voor België.

Van Impe was bovenal een vermaard klimmer, die met zijn 8 eindoverwinningen in de bergklassementen van 2 van de 3 Grote Rondes de beste van zijn generatie en een der besten uit de geschiedenis genoemd kan worden. Hij werd tweemaal eerste in het bergklassement van de Ronde van Italië, en zes keer eerste in het bergklassement van de Tour de France, Het laatste aantal deelt…Lees verder op Wikipedia