Boek
Nederlands

De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood

Ludo De Witte (auteur)
+1
De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood
×
De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood

De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood

Brussel was van oordeel dat de liquidatie van Lumumba onontbeerlijk was om de belangen van de trusts die de kolonie als hun wingewest ontgonnen, voor de toekomst veilig te stellen.

Dit boek verscheen voor het eerst in september 1999, en was de directe aanleiding voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie op 2 februari 2000 over dit thema.

Met nieuwe, uitge

Onderwerp
Lumumba, Patrice
Titel
De moord op Lumumba : kroniek van een aangekondigde dood
Auteur
Ludo De Witte
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Kritak, 2020
375 p.
ISBN
9789401471466 (paperback)

Over Ludo De Witte

Ludo De Witte (1956) is een Vlaams socioloog.

Hij publiceerde in september 1999 een ophefmakende studie over de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, waarin hij concludeerde dat dit met medeweten en actieve steun was gebeurd van leidende Belgische kringen. De controverse en media-aandacht die daarop volgde leidde tot de instelling in december 1999 van een Parlementaire onderzoekscommissie om de Belgische betrokkenheid bij de moord te onderzoeken.

De Witte heeft meegewerkt aan twee televisiedocumentaires over de moord op Patrice Lumumba: Mord im Kolonialiststil op de Duitse televisiezender Das Erste en Qui a tué Patrice Lumumba? op de Vlaamse VRT.

Werken

  • Crisis in Kongo: de rol van de Verenigde Naties, de regering-Eyskens en het Koningshuis in de omverwerping van Lumumba en de opkomst van Mobutu (Leuven: Van Halewyck, 1996)
  • De moord op Lumumba (Van Halewyck,…Lees verder op Wikipedia