Boek
Nederlands

De moord op Lumumba

Ludo De Witte (auteur)

De moord op Lumumba

Zoektocht naar wie er achter de moord op Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo, op 17 januari 1961 zaten, en met name wat de betrokkenheid van vooral Belgie͏̈ en de Verenigde Naties daarbij was.
Onderwerp
Lumumba, Patrice
Titel
De moord op Lumumba
Auteur
Ludo De Witte
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2000
430 p.
ISBN
90-5617-236-0 (paperback)

Besprekingen

Op 17 januari 1961 wordt Patrice Lumumba, de eerste premier van het in 1960 onafhankelijk geworden Kongo, samen met twee andere politici in het afgescheiden Katanga vermoord. Lange tijd is die moord beschouwd als een afrekening tussen Kongolese fracties, maar Lode de Witte maakt met dit boek duidelijk dat het geen betreurenswaardig incident was maar een doelbewuste liquidatie, waar Belgische militairen en politici nauw bij betrokken waren en de VN mogelijkheden om in te grijpen achterwege liet. Naar aanleiding van deze uitgave heeft het Belgische parlement besloten een parlementaire enquête te houden over de Belgische betrokkenheid bij de moord op Lumumba! De Witte komt met een indrukwekkende (en soms ook wat onoverzichtelijke) reconstructie van met name de laatste dagen van Lumumba. Wie waren er precies betrokken bij de moord, wie bij de beraadslagingen die eraan vooraf gingen, welke missiven werden vanuit België verstuurd, enz. Niet duidelijk wordt echter waarom de nationalistische …Lees verder

Over Ludo De Witte

Ludo De Witte (1956) is een Vlaams socioloog.

Hij publiceerde in september 1999 een ophefmakende studie over de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, waarin hij concludeerde dat dit met medeweten en actieve steun was gebeurd van leidende Belgische kringen. De controverse en media-aandacht die daarop volgde leidde tot de instelling in december 1999 van een Parlementaire onderzoekscommissie om de Belgische betrokkenheid bij de moord te onderzoeken.

De Witte heeft meegewerkt aan twee televisiedocumentaires over de moord op Patrice Lumumba: Mord im Kolonialiststil op de Duitse televisiezender Das Erste en Qui a tué Patrice Lumumba? op de Vlaamse VRT.

Werken

  • Crisis in Kongo: de rol van de Verenigde Naties, de regering-Eyskens en het Koningshuis in de omverwerping van Lumumba en de opkomst van Mobutu (Leuven: Van Halewyck, 1996)
  • De moord op Lumumba (Van Halewyck,…Lees verder op Wikipedia