Boek
Nederlands

Denk dag doen

Margreet Schouwenaar (auteur), Esther Miskotte (illustrator)
+1
Denk dag doen
×
Denk dag doen Denk dag doen
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ruim 25 gedichten over het wonderlijke leven van elke dag, bijvoorbeeld over verlegenheid, vriendschap en de natuur. Veel gedichten gaan over oude mensen. Met paginagrote waterverfschilderingen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Titel
Denk dag doen
Auteur
Margreet Schouwenaar
Illustrator
Esther Miskotte
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016
[58] p. : ill.
ISBN
9789044827958 (hardback)

Besprekingen

Zo'n 28 gedichten staan er in deze bundel die het best als poëzieprentenboek (royaal vierkant formaat) getypeerd kan worden. De onderwerpen zijn divers: verlegenheid, vriendschap, veiligheid, natuur, spelen met letters en woorden. Meest voorkomend is het thema ouderdom en vooral de daaraan gekoppelde ongemakken zoals dementie en eenzaamheid. Veel van de gedichten hebben een emotionele lading en zijn trefzekerder en minder vrijblijvend dan de gedichten waarin humor een prominentere rol speelt. Door de vormgeving heeft deze uitgave veel weg van een prentenboek, zeker gezien de sfeervolle waterverfschilderingen die steeds een spread beslaan. Ze zijn kleurrijk en geven een mooi sfeerbeeld van het bijbehorende gedicht. De dichtregels, waarbij rijm meestal ongedwongen en onnadrukkelijk aanwezig is, staan in de illustraties. Laagdrempelig is het niet: de taligheid, de dichtregels die doorlopen in volgende strofen en het kijken naar de wereld, waarin het leven niet als alledaags maar als bij…Lees verder

Over Margreet Schouwenaar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lvdgarde

Margreet Schouwenaar (Schagen, 16 mei 1955) is een Nederlands schrijfster en dichteres. Ze werkt als docent aan de afdeling OLB (Opleiding Leraren Basisonderwijs) van Hogeschool Inholland.

Biografie

In 1991 werd ze genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs op grond van vier gepubliceerde gedichten in de Revisor. In 1992 verscheen haar eerste bundel: "De drempel die vertrek is." In 1995 verscheen de bundel: "Bezijden tijd". In 1997 verscheen de bundel "Van tijd het dood gewicht". In 2000 verscheen "Talen naar de val"; deze werd in 2003 gevolgd door de bundel "Van het woord Ah" en in 2005 door de bundel "Valtijd."

Alle bundels zijn verzorgd door Uitgeverij Querido. Regelmatig verschijnen er publicaties van haar in literaire bladen zoals de Revisor, Tirade (voorheen het Nieuwe Wereld Tijdschrift) en de Poëziekrant.

Daarnaast werden er verzen opgenomen in verzamelbundels, onder meer "Volmaakte aanwezigheid, volmaak…Lees verder op Wikipedia