Boek
Nederlands
Berlijn 1931. De mensen zijn uitgedanst. De roaring twenties zijn voorbij: massawerkloosheid, armoede en politieke radicaliseren bepalen het dagelijks leven van de burgerij. Na de grote beurskrach van 1929 staat ook de vooraanstaande bankier Ernst von Ufermann op de rand van faillissement. Hij moet dringend naar Frankfurt om te onderhandelen over een nieuwe lening. Op weg naar het vliegveld worden
Titel
Leven verboden! : een roman / Maria Lazar ; uit het Duits vertaald door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen ; met een nawoord van Kris Lauwerys
Auteur
Maria Lazar
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Leben verboten!
Uitgever
[Den Haag]: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2021
282 p.
ISBN
9789083095929 (paperback)

Besprekingen

De donkere jaren van Wenen

Maria Lazar werd al bij leven vergeten. Dat lag niet aan haar werk, maar aan de naargeestige tijd waarin ze leefde. Het duurde negentig jaar om dat recht te zetten.

Hoe snel kan een leven verdampen? De Weense Maria Lazar (1895-1948) verkeerde tijdens het interbellum in de culturele kringen die ertoe deden. Bevriend met Canetti en Brecht. Getrouwd met de stiefzoon van Strindberg. Geportretteerd door Kokoschka. Journaliste voor hetzelfde blad als Roth en Musil.

Maar ook: Joods en socialistisch, en dus een vogel voor de kat wanneer de fascisten de macht grijpen. Lazar verlaat Oostenrijk in 1933. Haar werk krijgt ze dan al niet meer gepubliceerd. Ze overleeft de oorlog in Scandinavië, maar is fysiek en mentaal zo getekend dat ze in 1948 uit het leven stapt.

Vervolgens raakt Lazar domweg vergeten. Een kleine Weense uitgeverij kwam haar werk een paar jaar geleden weer op het spoor en besloot haar ongepubliceerde roman Leven verboden! alsnog uit te geven. Prompt werd het boek in de Duitstalige wereld omarmd als een herontdekking van formaat.

Het is dan ook verbluffend hoe Lazar in 1932 voorvoelde wat op komst was. Ze schilde…Lees verder