Boek
Nederlands

Beulen van Breendonk : schuld en boete

Het fort van Breendonk werd als gevangenis en doorgangskamp gebruikt door de Duitse politiediensten, de Sipo-SD. De levensomstandigheden die er heersten, zijn vergelijkbaar met die van de concentratiekampen. De gevangenen werden uitgehongerd, afgebeuld, vernederd, mishandeld en gefolterd. Bijna 280 gevangenen bezweken onder het onmenselijke regime of werden terechtgesteld. Duitse en Vlaamse SS'

Titel
Beulen van Breendonk : schuld en boete
Auteur
Mark Van den Wijngaert 1940- Patrick Nefors Olivier Van der Wilt Tine Jorissen Dimitri Roden
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2011
223 p. : ill.
ISBN
9789002239564 (paperback)

Besprekingen

In dit boek focussen vijf historici op de ‘beulen’ van het concentratiekamp in het Vlaamse Breendonk, die vier jaar lang verantwoordelijk waren voor de gevangenen: Duitse en Vlaamse SS’ers, burgerpersoneel en gevangenen die als ‘kameroversten’ werkten. Na een inleiding door Mark Van den Wijngaert, die ingaat op de Duitse repressie tijdens de Tweede Wereldoorlog, schetst Dimitri Roden het proces dat in maart 1946 in Mechelen van start ging en waar 24 beklaagden voor de krijgsraad verantwoording dienden af te leggen voor hun misdrijven in Breendonk. Uiteindelijk werden veertien van hen gefusilleerd. Tine Jorissen maakt vervolgens een vergelijking met de berechting van oorlogsmisdadigers in Nederland, en focust daarbij op het kamp van Amersfoort. Ten slotte buigt Olivier Van der Wilt zich over de vraag hoe mensen ertoe komen om anderen systematisch te mishandelen, te folteren en te doden. Een boeiende historische studie, die geschikt is voor een breed publiek. Verlucht met enkele zwart-w…Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgische docent, emeritus hoogleraar en bekend royalty-watcher (koningshuisdeskundige).

Biografie

Van den Wijngaert studeerde wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven, waar hij eveneens zijn doctoraat aflegde in 1973. Van 1973 tot 1979 doceert hij aan de Vlaamse Economische Hogeschool te Schaarbeek. Hij was ook verbonden aan de KU Brussel, HU Brussel en UFSAL.

Met zijn doctoraatsverhandeling werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Publicaties (selectie)

Persoonlijk

  • O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. (1996)
  • Een koningsdrama: de biografie van Leopold III (2001)
  • België zonder koning: 1940-19…Lees verder op Wikipedia