Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Boudewijn : koning met een missie

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De Belgische koning Boudewijn (1930-1993) kwam in 1950, na de verscheurende koningscrisis rondom zijn vader Leopold III, op de troon. Hij was toen net twintig. Tot aan zijn huwelijk met Fabiola bleef de schuchtere Boudewijn onder sterke invloed van zijn vader. Daarna werd hij een koning met een (moreel-christelijke) missie, zoals de ondertitel van deze handzame levensbeschrijving luidt, geschreven door twee historici die hun sporen op de geschiedschrijving van de Belgische monarchie wel verdiend hebben. Kernachtig leggen zij bloot wat er allemaal met en rondom de diepgelovige Boudewijn gebeurde – en hebben daarbij vooral aandacht voor de verhouding van de koning met de politiek. De jeugd van Boudewijn, de rol van zijn vader, (de mythes rond) het huwelijk in 1960, zijn rol in de Congo-affaire, de federalisering van België, de weigering de abortuswet te tekenen en de late populariteit van de koning – het komt allemaal helder aan bod. Het schetst niet alleen een knap beeld van de vorst, …Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgisch emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (Campus Brussel).

Biografie

Hij doorliep Grieks-Latijnse humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Antwerpen. Als licentiaat Geschiedenis gaf hij les aan diverse middelbare scholen, werkte hij van 1965 tot 1969 als wetenschappelijk navorser van het Fonds voor Collectief Wetenschappelijk Onderzoek aan het project De Belgische staat tijdens de Duitse bezetting (1940-1944). Tijdens het academiejaar 1968-1969 was hij als wetenschappelijk medewerker deeltijds verbonden aan het Instituut voor Sociale en Economische Geschiedenis van de Radboud Universiteit in  Nijmegen. Van 1970 tot 2005 was hij als redacteur en later als revisor werkzaam in de Dienst Verslaggeving van de Belgische Senaat.

Voor zijn doctoraal proefschrift Het bestuur van de Secretarissen-generaal in Be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties