Boek
Nederlands

Boudewijn : naar het hart van de koning

+1
Boudewijn : naar het hart van de koning
×
Boudewijn : naar het hart van de koning Boudewijn : naar het hart van de koning

Boudewijn : naar het hart van de koning

Titel
Boudewijn : naar het hart van de koning
Auteur
Mark Van den Wijngaert 1940-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2013
223 p.
Aantekening
Dit boek is gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks die, namens Borgerhoff & Lamberigts TV, gemaakt werd door Jan Antonissen, Peter Boeckx en Hendrik Luyten
ISBN
9789089313713 (paperback)

Besprekingen

Twintig jaar na de dood van koning Boudewijn (1930-1993) kijken diverse mensen die hem van nabij hebben gekend of over hem hebben gepubliceerd (vrienden, politici, ondernemers, journalisten, historici) terug op de persoon van de vijfde koning der Belgen. Na een inleidende schets van koningshuisspecialist prof. Mark Van den Wijngaert over Boudewijns leven, worden de getuigenissen in vier thema's verdeeld: zijn imago als de trieste koning (en zijn tragische jeugd), zijn optreden aangaande (de onafhankelijkheid van) Congo, zijn streng-katholieke geloof (beleden samen met Fabiola en hun betrokkenheid bij de charismatische beweging) en zijn gezondheid (en vooral zijn zwak hart en zijn vroegtijdig overlijden). Boudewijn komt uit de verhalen naar voren als een uitermate religieus en godvruchtig man, die opkwam voor de verdrukten in de samenleving, maar tegelijk wel zwijgend instemde met de moord op Patrice Lumumba. Het boek geeft een mooi caleidoscopisch beeld van de vorst – evenwel zonder t…Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgische docent, emeritus hoogleraar en bekend royalty-watcher (koningshuisdeskundige).

Biografie

Van den Wijngaert studeerde wijsbegeerte en Letteren aan de KU Leuven, waar hij eveneens zijn doctoraat aflegde in 1973. Van 1973 tot 1979 doceert hij aan de Vlaamse Economische Hogeschool te Schaarbeek. Hij was ook verbonden aan de KU Brussel, HU Brussel en UFSAL.

Met zijn doctoraatsverhandeling werd hij Laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.

Publicaties (selectie)

Persoonlijk

  • O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. (1996)
  • Een koningsdrama: de biografie van Leopold III (2001)
  • België zonder koning: 1940-19…Lees verder op Wikipedia