Boek
Nederlands

Een koningsdrama : de biografie van Leopold III

In diverse artikelen van de hand van diverse historici wordt een beeld geschetst van het leven van de Belgische koning Leopold III (1901-1983), waarbij zijn (omstreden) rol in de Tweede Wereldoorlog centraal staat.
Titel
Een koningsdrama : de biografie van Leopold III
Auteur
Mark Van den Wijngaert 1940- Vincent Dujardin Michel Dumoulin
Taal
Nederlands
Uitgever
[Antwerpen]:: Manteau, 2001
262 p., [32] p. pl.
ISBN
90-223-1587-8

Besprekingen

Enkele maanden na het verschijnen van de sterk gekleurde memoires van koning Leopold III (Kroongetuige, Lannoo, 2001), zet het kruim van de Belgische Leopold III-specialisten de puntjes op de i door de publicatie van een wetenschappelijk verantwoorde biografie van de omstreden vorst.

Een koningsdrama bestaat uit vijftien artikels bijeengeschreven door twaalf Vlaamse en Franstalige historici. Die artikels zijn in vijf chronologische hoofdstukken ondergebracht: de jeugd van Leopold III (1901-1934), zijn volwaardig koningschap (1934-1940), de oorlogsperiode (1940-1944), de bevrijding en de Koningskwestie (1945-1950) en de jaren na de troonsafstand (1950-1983). De thema's van de meeste artikels liggen voor de hand, hoewel we ook verrast worden door onderwerpen als de publieke opinie tegenover Leopold III, de invloed van Leopold III op koning Boudewijn na de troonsafstand en het drukke reisleven van Leopold III vanaf 1952. De artikels halen stuk voor stuk een hoog nive…Lees verder
Vanwege de honderste geboortedag van de Belgische koning Leopold III (1901-1983) zijn diverse boeken verschenen, waaronder deze 'biografie'. Het is een bundel op elkaar afgestemde artikelen van diverse historici, waarbij de koningskwestie centraal staat die leidde tot diens aftreden. In het eerste artikel wordt het leven van Leopold behandeld tot aan het moment (in 1934) dat hij koning wordt. Daarna worden de zes jaar dat hij regeerde beschreven, gevolgd door zijn (omstreden) optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is de haarscherpe analyse van Van Goethem en Velaers alleen al de aanschaf van het boek waard! Vervolgens komen de naoorlogse gebeurtenissen aan bod en tenslotte de jaren na 1950, het jaar van de troonsafstand. Het geheel geeft een caleidoscopisch en genuanceerd (soms wat erg positief) beeld van Leopold, waarbij helaas wel wat al te veel bekend wordt verondersteld en sommige slotconclusies (autoritaire karakter) niet in de teksten zelf al duidelijk naar voren komen…Lees verder

Over Mark Van den Wijngaert

Mark Van den Wijngaert (Hoboken, 2 maart 1940) is een Belgisch emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (Campus Brussel).

Biografie

Hij doorliep Grieks-Latijnse humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Antwerpen. Als licentiaat Geschiedenis gaf hij les aan diverse middelbare scholen, werkte hij van 1965 tot 1969 als wetenschappelijk navorser van het Fonds voor Collectief Wetenschappelijk Onderzoek aan het project De Belgische staat tijdens de Duitse bezetting (1940-1944). Tijdens het academiejaar 1968-1969 was hij als wetenschappelijk medewerker deeltijds verbonden aan het Instituut voor Sociale en Economische Geschiedenis van de Radboud Universiteit in  Nijmegen. Van 1970 tot 2005 was hij als redacteur en later als revisor werkzaam in de Dienst Verslaggeving van de Belgische Senaat.

Voor zijn doctoraal proefschrift Het bestuur van de Secretarissen-generaal in Be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties