Vraag niet om genade

Martin Österdahl (auteur), Neeltje Wiersma (vertaler)
Wanneer zijn geliefde en collega Pashie, die voor een Zweedse denktank in Rusland werkt, daar spoorloos verdwijnt, reist Max Anger vanuit Stockholm naar Sint-Petersburg om haar op te sporen.
Titel
Vraag niet om genade
Auteur
Martin Österdahl 1973-
Vertaler
Neeltje Wiersma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Be inte om nåd
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
511 p.
ISBN
9789026336973 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een bejaarde bolsjewiek als superslechterik

Het wil maar niet griezelig worden in de klassiek ogende spionagethriller van de Zweed Martin Österdahl.

Op het omslag van Vraag niet om genade, de nogal omvangrijke debuutthriller van Martin Österdahl, is de skyline van een stad aan het water te zien, met daarboven een dreigende wolkenlucht. Helemaal bovenin, daar waar de wolken het zwartst zijn, zien we de onderste helft van een slordig geschoren jongemannengezicht.

Vermoedelijk moet dat Max Anger voorstellen, de door roeien en ruiten vliegende held in Vraag niet om genade. Waarom die zo dreigend in de lucht hangt, is onduidelijk.

Niet alleen het omslag is een beetje vreemd. Op het eerste gezicht is het debuut van de Zweed Österdahl (over wie op veel plekken op internet wordt benadrukt dat hij twee keer producer was van het Eurovisie Songfestival - dit te uwer info) een spannende, niet al te diepgravende spionagethriller waarin een westerse held het opneemt tegen een levensgevaarlijke Rus. Lekker klassiek, zorgend voor wat een Duitse gebruiker van recensieplatform Goodreads treffend omschrijft als 'lebendiges…Lees verder

Als zijn geliefde en collega, die voor een Zweedse denktank in Rusland werkt, spoorloos verdwijnt, legt Max Anger, voormalig lid van een militaire elite-eenheid, zijn onderzoek naar de afkomst van zijn vader ter zijde om haar in Sint-Petersburg te gaan zoeken. Tegelijkertijd wordt door een cyberaanval in Zweden een deel van het telefoonnet plat gelegd, waardoor voor 300.000 Zweden hun verbinding weg valt. Het verhaal is afwisselend in Stockholm en in Sint-Petersburg gesitueerd en speelt zich af in 1996 (Jeltsin is nog aan de macht), met flashbacks naar 1943/44, de tijd van Stalin. De achtergrond van het verhaal is een weinig bekend maar waargebeurd incident in 1944, waarbij Russische vliegtuigen bommen op Stockholm hebben gedropt. Dit werd destijds afgedaan als een navigatiefout, maar er gingen ook geruchten dat Zweden een sovjetspion gevangen hield. Een goed geschreven en spannende debuutroman, waarin keiharde martelscènes en kannibalisme voorkomen, van een Zweedse producer (1973) di…Lees verder