Boek
Nederlands

De dood van Francis Bacon

Max Porter (auteur), Saskia Van der Lingen (vertaler)
Een groot schilder ligt op zijn sterfbed. In zeven korte stukjes verbeeldt Max Porter de laatste explosieve gedachtengangen uit het brein van de kunstenaar.
Titel
De dood van Francis Bacon
Auteur
Max Porter
Vertaler
Saskia Van der Lingen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The death of Francis Bacon
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
78 p.
ISBN
9789403137414 (hardback)

Besprekingen

Laatste ademtocht

Max Porter is zijn hele leven al gefascineerd door Francis Bacon (1909-1992). In De dood van Francis Bacon verbeeldt de Britse schrijver met wisselend succes de laatste dagen van de grote kunstenaar.

In april 1992 vliegt de 82-jarige Francis Bacon naar Madrid. Hij wil tijd doorbrengen bij zijn laatste grote vlam. Bacon, die nierkanker heeft overleefd, heeft steeds zuurstof binnen handbereik. Zijn hele leven al heeft hij astma. Na enkele dagen komt hij in het ziekenhuis terecht. Hij wil niet dat iemand hem daar bezoekt, heeft enkel gezelschap van een verpleegster. Vijf dagen nadat hij uit het vliegtuig is gestapt, op 28 april, sterft hij. Bacon wilde geen genodigden bij de crematie en zo geschiedde.

Die gegevens vond ik niet in Max Porters De dood van Francis Bacon, wel in Yella Arnouts' Het laatste gebaar. Verhalen bij de dood van kunstenaars (2019). In het essay 'In de spiegel is de dood aan het werk. Over Francis Bacon' beschrijft ze haar bezoek aan het atelier van de schilder, een woest nest van sokken, champagnekratten, plastic zakken en vertrapte foto's. 'Zou hij voor zijn vertrek naar Madrid nog even naar boven, naar het atelier gegaan zijn? Misschien heeft hij nog…Lees verder

Laatste woorden en gedachten van schilder Francis Bacon

In 1982 reisde kunstenaar Francis Bacon tegen het advies van zijn artsen in naar Madrid, om daar zijn laatste grote liefde, José Capelo, te ontmoeten. Na enkele dagen werd hij met ernstige medische klachten opgenomen in een ziekenhuis en bracht zes dagen door op de intensive care, waarna hij stierf. Gedurende die periode was zijn enige contact de non Zuster Mercedes. Mede door zijn beperkte Spaans sprak Bacon slechts enkele woorden met haar.

In De dood van Francis Bacon probeert bewonderaar Max Porter (Verdriet is het ding met veren, Lanny) invulling te geven aan de gedachten die de kunstenaar gedurende die laatste dagen door het hoofd moeten hebben gespookt. Hij doet dat via een reeks korte teksten, waarin hij de essentie van schilderijen omzet in taal.

Dat leidt geregeld tot fraaie beelden (de pijnlijke beet op een korrel hagel in een stuk korhoen: 'Een stalen boor via mijn vullingen helemaal door tot in mijn pisbuis'). Maar vaak ook tot cryptische taalflarde…Lees verder

De Britse schrijver (1981), die in 2015 debuteerde met 'Grief is the thing with feathers' ('Verdriet is het ding met veren'), schetst de laatste acht dagen van de bekende Iers-Britse schilder Francis Bacon (1909-1992) via dito scènes in een Madrileense ziekenhuiskamer. Ieder kort hoofdstuk wordt voorgesteld als een olieverfschilderij, met uitzondering van de inleidende potloodschets. Het kader is steeds gelijk: de stervende schilder ligt op bed met de Spaanse pleegzuster Mercedes ernaast en een stoel waarop steeds andere personages worden uitgenodigd om te gaan zitten en waartegen de schilder spreekt (Ceasar, Mussolini, Carravagio). De zuster sluit ieder hoofdstuk af met de uitspraak dat hij moet gaan slapen, maar confronteert hem ook met kritiek, zoals die van John Berger op hem en zijn werk. De stijl is even experimenteel, expressionistisch en gefragmenteerd als die van de schilder, met veel witruimte en zonder contextuele informatie. Vaker gaan de gespreksfragmenten zonder aankond…Lees verder

Over Max Porter

Max Porter (High Wycombe, 1981) is een Brits schrijver die enkele prijzen voor zijn werk ontving.

Biografie

Hij studeerde aan het Courtauld Institute te Londen en behaalde een Master of Arts in kunstgeschiedenis. Hij werkte enige tijd als boekenverkoper en won de Bookseller of the Year Award in 2009. Hij was tevens redacteur bij Granta and Portobello Books tot 2019.

Hij is woonachtig te Bath.

Erkentelijkheden

  • 2016 - International Dylan Thomas Prize.
  • 2016 - The Sunday Times/PFD Young Writer of the Year Award.
  • 2017 - Europese Literatuurprijs

Bibliografie

Hij schreef naast enkel kortverhalen, poëzie en een 5 tal non-fictie boeken de volgende romans:

  • Grief is the Thing with Feathers (2015), Verdriet is het ding met veren - De bezige bij
  • Lanny (2019), De Be…Lees verder op Wikipedia