Makkelijk lezen
Nederlands

Een spion is nooit b-b-bang

Mirjam Oldenhave (auteur), Kees De Boer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De oom van Rins is geheim agent. Oom vraagt aan Rins om te spioneren bij een voetbalclub. Daar moet hij uitzoeken wie de leider van een bende goudsmokkelaars is. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-E3. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Spioneren
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Een spion is nooit b-b-bang
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
40 p. : ill.
ISBN
90-276-6328-9 (hardback) 9789027663283 (hardback)

Besprekingen

De uitgebreide 'Zoeklicht'-serie van uitgeverij Zwijsen richt zich tot kinderen van negen tot twaalf jaar die moeite hebben met lezen. Terwijl het AVI-niveau dus nog wat laag blijft, sluiten de verhalen inhoudelijk beter aan bij hun leeftijd dan de traditionele eersteleesboekjes. En dat betekent vooral: spannende lectuur. Elk pakket van de reeks profileert zich namelijk op een thema als 'detective', 'geheim' en 'spanning' op zich. Vorig jaar was 'detective' het thema (voor recensies en een breder profiel van de reeks, zie De Leeswelp 2005, p. 273). Dit jaar bevat de nieuwe collectie 12 boeken met als thema 'avontuur'. Het pakket wordt uitgesplitst over vier leestechnische niveau's: start (AVI 3), 1 ster (AVI 4), 2 sterren (AVI 5) en 3 sterren (AVI 6). Het hele 'Zoeklicht'-gamma bevat ook nog de reeksen 'Zoeklicht plus' (voor 12+, met echte puberthema's) en 'Zoeklicht dyslexie' (met speciale vormgeving voor dyslectische kinderen).
Avonturen beleef je natuurlijk niet thuis, ma…Lees verder
Oom Ben vraagt de 12-jarige Rins om voor hem als spion te gaan werken bij een voetbalclub. Rins moet uitzoeken wie de leider van een goudsmokkelbende is. Hoewel hij bang is en er van alles (bijna) misgaat, sluit Rins een reis naar Spanje en het avontuur als held af. De hoofdpersoon is twaalf jaar en het avontuur is gericht op de beleving van oudere kinderen, terwijl de tekst (AVI-E3) eenvoudig is: korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, weinig moeilijke woorden qua leesbaarheid en begrip, veel dialogen, geschreven in een vlotte en goed lopende stijl. De door de pagina omkaderde zwart-witte pentekeningen, ingekleurd met grijstinten, geven een goed aanvullend beeld van het verhaal. De omslagillustratie toont de hoofdpersonen uit het verhaal. Het is wel vreemd dat Rins met de bal, waarin het goud is verstopt, is afgebeeld terwijl de anderen naar hem kijken. De bijgeleverde cd (ca. 84 min.) bevat een integrale weergave van het boek, voorgelezen in meeleestempo door Joep Dorr…Lees verder

Een spion is nooit b-b-bang

De serie Zoeklicht is bestemd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen. De boeken zijn opgesplitst in vier leestechnische niveaus: Zoeklicht Start (AVI 3), Zoeklicht * (AVI 4), Zoeklicht ** (AVI 5) en Zoeklicht *** (AVI 6-7). Oom Ben is geheim agent. Hij heeft een moeilijke opdracht maar kan ze zelf niet uitvoeren omdat ze hem kennen. Daarom vraagt hij aan zijn neefje Rins om even spion te zijn. Rins twijfelt maar doet het dan toch. Hij infiltreert bij de voetbalploeg TVC en moet er op zoek gaan naar de spilfiguur van een goudsmokkel. Rins is bang en weet nog niet wie die spilfiguur is. Hij denkt dat het de trainer is, omdat die nogal wantrouwig doet tegenover hem. Dan loopt alles mis: oom Ben belt Rins op een erg verkeerd moment op en Rens komt in slechte papieren te zitten. Gelukkig neemt de voetbalploeg het voor hem op. Rins ontdekt wie de goudsmokkelaar is en voorkomt dat het goud verdwijnt. Via oom Ben kan hij zelfs de politie verwittigen en alles loopt …Lees verder

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties