Boek
Nederlands

Weerzien in het midden van de aarde

Nathan Englander (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Titel
Weerzien in het midden van de aarde
Auteur
Nathan Englander
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dinner at the centre of the earth
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
237 p.
ISBN
9789041420954 (hardback)

Besprekingen

Nathan Englander weet de lezer bij de strot te grijpen met ernst en absurdisme

Grote politieke kwesties brengt hij terug naar persoonlijke relaties tussen telkens twee personen.

Samen met onder anderen Jonathan Safran Foer en Nicole Krauss behoort Nathan Englander tot een nieuwe generatie Joods-Amerikaanse literaire geweldenaren. En net als bij zijn collega's, behoort de Joodse identiteit en de positie van Israël tot zijn kernthema's.

In zijn roman Het ministerie van buitengewone zaken (2007) en zijn verhalenbundel Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben (2012) bewees Englander dat hij in staat is al schrijvend pijnlijke ernst af te wisselen met bijna absurdistische humor, en daarmee de lezer bij de strot te grijpen. Hartverscheurende grappigheid: blijf daar maar eens onverschillig bij.

In Englanders tweede roman, Weerzien in het midden van de aarde (Dinner at the Center of the Earth), is de humor minder prominent aanwezig, maar hebben ernst en absurdisme elkaar stevig in hun greep en is voor onverschilligheid wederom geen enkele plaats.

Weerzien in het midden van de aa…Lees verder

In deze deels op feiten gebaseerde spionagethriller van de Amerikaans Joodse Nathan Englander (1970) volgen we de gevallen Mossad-medewerker Z. Die zit al twaalf jaar weggestopt in een geheime gevangenis in Israël, op bevel van de Generaal die op zijn beurt vanwege een beroerte al acht jaar in coma in het ziekenhuis ligt. Het enige menselijke contact van Z. is via zijn bewaker. Die woont nog thuis en brengt zijn vrije tijd blowend en televisiekijkend door, terwijl zijn moeder wakend aan het bed zit van haar vroegere baas, de comateuze Generaal. Het verhaal springt heen en weer tussen 2002 en 2014, waarbij via de verschillende personages langzamerhand het drama dat heeft geleid tot deze situatie duidelijk wordt. Dit gelaagde en goed gecomponeerde verhaal, dat zich deels afspeelt in het hoofd van de Generaal (Ariel Sharon), kan gelezen worden als een commentaar op het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, waarin beide partijen compleet klem zitten. Aan het eind geeft…Lees verder

Klaaglied om de vrede die niet komt

Nathan Englander schrijft geëngageerde, hybride spionageroman

Kan een spion met begrip voor de tegenpartij de spiraal van wraak en geweld in het Israëlisch-Palestijns conflict doen ophouden? Dat is de vraag die de Amerikaanse auteur Nathan Englander, bekend van 'Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben', stelt in zijn nieuwe roman 'Weerzien in het midden van de aarde'.

De roman handelt over twee mannen: Gevangene Z en de Generaal. De eerste is zonder proces opgesloten in een gevangenis in de Negev-woestijn, de tweede - verantwoordelijk voor zijn opsluiting - ligt in coma in een ziekenhuis bij Tel Aviv. Beide hoofdpersonen zijn gebaseerd op historische figuren. De Generaal is gemodelleerd naar de voormalige Israëlische eerste minister en legercommandant Ariel Sharon, Gevangene Z is geïnspireerd op een persoon die jarenlang gevangen werd gehouden in Israël zonder dat iemand dat wist.

Englanders verhaal verspringt in ijltempo tussen plaatsen en jaartallen, waardoor …Lees verder