Boek
Nederlands

De Krimoorlog, of De vernedering van Rusland

Orlando Figes (auteur)

De Krimoorlog, of De vernedering van Rusland

Geschiedenis van de Krimoorlog (1853-1856), een conflict tussen enerzijds Rusland en anderzijds een alliantie van Engeland, Frankrijk en het Turkse rijk.
Onderwerp
Krimoorlog
Titel
De Krimoorlog, of De vernedering van Rusland
Auteur
Orlando Figes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crimea: the last crusade
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2010
656 p., [14] p. pl. : ill.
ISBN
9789046808948 (paperback)

Besprekingen

De Krimoorlog (1853-1856) lijkt allang vergeten, maar de Britse Rusland-historicus Orlando Figes (hij publiceerde over Rusland onder meer 'Natasja's dans', 2003; 'Tragedie van een volk', 2006; 'Fluisteraars', 2008) wil zijn lezers overtuigen van de draagwijdte van deze tragische krachtmeting tussen enerzijds Rusland en anderzijds een alliantie van Engeland, Frankrijk en het zieltogende Turkse Rijk. De aanleiding vormde een conflict over het beheer van de Geboortekerk in Bethlehem en de Grafkerk te Jeruzalem, maar de oorzaken lagen dieper: zoals Russisch prestige en streven naar uitbreiding, en overtrokken angst bij de Britten voor aantasting van hun imperiale belangen. Doelwit van de geallieerden was de Russische marinehaven Sebastopol op de Krim. De veldslagen en het beleg van een jaar leidden tot enorme verliezen, onder andere door slechte medische verzorging. Een lichtpuntje was het (later gemythologiseerde) werk van Florence Nightingale. Modern was onder andere de rol van de pers …Lees verder

Over Orlando Figes

Orlando Figes (Londen 20 november 1959) is een meermaals onderscheiden Britse historicus, gespecialiseerd in de Russische geschiedenis vanaf 1700. Hij is professor aan Birkbeck, University of London. In 2017 nam Figes naar eigen zeggen de Duitse nationaliteit aan omdat hij geen “Brexit-Brit” wilde zijn.

Leven

Figes is de zoon van de feministische schrijfster Eva Figes. Hij is de broer van schrijfster en uitgeefster Kate Figes. Figes studeerde geschiedenis te Cambridge en was er van 1987 tot 1999 hoogleraar. Vanaf 1999 is hij professor op het Birkbeck College.

Werk

Figes verwierf internationale bekendheid met een drietal boeken over de Russische geschiedenis: Tragedie van een volk; de Russische Revolutie 1891-1924 (1996), Natasja's Dans; een culturele geschiedenis van Rusland (2002) en Fluisteraars; leven onder Stalin (2007). Figes interpreteert de historie op een brede wijz…Lees verder op Wikipedia