Boek
Nederlands

Kweenie en Kobol

Patricia David (auteur), Erika Cotteleer (illustrator)
+1
Kweenie en Kobol
×
Kweenie en Kobol Kweenie en Kobol
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De kleine trol Kobol wil vriendjes worden met Kweenie, het huisdier van heks Kweetetal. Maar zijn boze familie komt hem zoeken in het heksenbos. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Titel
Kweenie en Kobol / Patricia David ; ill. Erika Cotteleer
Auteur
Patricia David
Illustrator
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
120 p. : ill.
Aantekening
Vervolg op : Heks Valsefie
ISBN
9789044801828

Besprekingen

Dit is het derde voorlees- of leesboek over de heksen Valsefie en Kweetetal. Het trollenkind Kobol vlucht naar het heksenbos om er met zijn nieuwe vriendje Kweenie te spelen. Maar trollen zijn lang niet zo vredelievend als heksenkinderen en dus moet Kobol heropgevoed worden. De stoute uitspraken van Kobol, de gemene plannen van heks Valsefie en het gestuntel van trollenvader Poeroe zorgen voor spanning en plezier. Kweetetal en uil geven tegengewicht bij het zoeken naar een vreedzame oplossing. Met veel getover en gegoochel leren de heksen en trollen vreedzaam samenleven. Het einde van het verhaal -- trollenhoofdman Poeroe krijgt een wichelroede om zijn zoon altijd te kunnen opsporen -- is wat mager en gezocht, maar is het verhaal origineel genoeg om kleuters te kunnen boeien. [Jet Marchau]
Trol Kobol wil vriendschap met Kweenie, het huisdier van heks Kweetetal. Maar in zijn kielzog verschijnt een boze trollenfamilie in het heksenbos. De wijze Uil helpt hun ruzie oplossen. De tekst is opgedeeld in korte genummerde hoofdstukken van ca. 3 pagina's die elk van een titel zijn voorzien. Achterin staat een inhoudsopgave. De stijl is eenvoudig met gebruikmaking van korte zinnen en veel dialoog. Het onderliggende thema, vrienden zijn of ruzie maken, komt voor de doelgroep goed uit de verf. De karakters van de heksen en trollen en de eenvoudige grapjes zullen jonge kinderen aanspreken. De zeer simpele, in zwart-wit gedrukte tekeningen zijn paginagroot en gering in aantal; de perspectieven zijn vaak wel bijzonder. De kaft heeft wel kleur, maar grijs als hoofdkleur. Door de volle bladspiegel en het matig aantrekkelijke uiterlijk, is deze uitgave vooral geschikt als voorleesmateriaal voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Zelfstandig te lezen vervolg op 'Heks Kweetetal' en 'Heks Valsefie'*.