Boek
Nederlands

Het wonderpaard

Pieter Van Oudheusden (auteur), Erik Bongers (illustrator)
+1
Het wonderpaard
×
Het wonderpaard Het wonderpaard
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Het wonderpaard
Auteur
Pieter Van Oudheusden
Illustrator
Erik Bongers
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
32 p. : ill.
ISBN
9789058384454

Besprekingen

Boer Li Po heeft van zijn spaargeld een prachtige witte hengst gekocht. Het hele dorp benijdt hem erom. De buurman, meneer Tsjang, zegt dat het wonderpaard nu vast veel rijkdom en geluk zal brengen, maar Li Po blijft er nuchter onder. Daarna volgen de gebeurtenissen elkaar op. Eerst loopt het paard weg tijdens een onweer, en als het terugkeert brengt het drie wilde merries mee. Als Ba, de zoon van Li Po een van de merries wil berijden om voor paardentemmer te oefenen, gooit het dier hem van zijn rug. Ba breekt zijn been. Telkens komt de buurman langs, de ene keer om het wonderpaard te bewieroken, de andere keer om te klagen hoeveel ongeluk het over de familie heeft gebracht. Dan komen er soldaten, die alle jonge mannen meenemen, omdat het oorlog is. Ook de zoon van meneer Tsjang moet mee. Alleen Ba ontsnapt hieraan, hij heeft immers zijn been gebroken. Meneer Tsjang moet dan ook toegeven dat het wonderpaard Li Po echt wel geluk gebracht heeft.

Dit verhaal is gebaseerd op een ou…Lees verder
Het sprookjesachtige verhaal in dit met veel zorg samengestelde boek ademt in tekst en illustratie een Chinese sfeer. Li Po heeft een hengst gekocht met geld dat hij jaren heeft opgespaard. Zal dit prachtige, sneeuwwitte paard hem geluk of ongeluk brengen? Iedereen bemoeit zich ermee, behalve Li Po die oosters-filosofisch de gebeurtenissen over zich heen laat komen ('Ach, we zullen wel zien'). De lay-out van het boek is opmerkelijk. De tekst staat in korte zinnen met grote letters ruim op papier, omringd door twee soorten heel verschillend uitgewerkte illustraties. Fijne pentekeningen worden afgewisseld met zachtgetinte, sfeervolle schilderijtjes, met soms dramatische afbeeldingen. De beschrijving van een oorlogsdreiging is pacifistisch; vechten in de oorlog is slecht en gevaarlijk. Vanaf ca. 8 jaar.

Het wonderpaard

Dit sobere verhaal ademt oosterse bezinning. De illustraties bestaan uit zwarte lijntekeningen afgewisseld met kleurrijke prenten. Het verhaal is gebaseerd op een oude Chinese wijsheid: wees tevreden met wat je hebt en neem het leven zoals het zich aandient. Boer Li Po heeft op de markt een prachtige witte hengst gekocht. Heel het dorp komt het paard bewonderen. Sommigen zijn natuurlijk jaloers. Buurman Tsjang is er zo één. Het paard zal je geluk brengen, zegt hij. Li Po antwoordt onverstoorbaar: Ach, we zullen wel zien. Maar de eerste nacht al gaat het mis. Tijdens een onweer slaat het paard op hol en vlucht uit de wei. Weer weet Tsjang commentaar te geven: Je wonderpaard brengt ongeluk, zegt hij. Maar Li Po blijft rustig: We zullen wel zien. In de late namiddag komt de hengst terug en hij heeft drie wilde merries meegebracht. En weer komt de buurman en opnieuw antwoordt Li Po: We zullen wel zien. Zoon Ba wil één van de merries temmen. Hij klimt op haar rug maar de merrie steigert en…Lees verder