Boek
Nederlands

Lynx en andere verhalen

Rebecca Lee (auteur), Saskia Van der Lingen (vertaler), Caroline Meijer (vertaler)
Titel
Lynx en andere verhalen
Auteur
Rebecca Lee
Vertaler
Saskia Van der Lingen Caroline Meijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bobcat and other stories
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2015
204 p.
ISBN
9789038800301 (paperback)

Besprekingen

Diva's van het korte werk

VERHALENBUNDELS. In de mooie Angelsaksische traditie van de short story valt tegenwoordig vooral de sterke vrouwelijke aanwezigheid op. Van twee Amerikaanse vaandeldraagsters ligt een mooie verhalenbundel in de rekken.

Met Honingdauw, haar eerste in het Nederlands vertaalde bundel, bewijst de 78-jarige Amerikaanse Edith Pearlman dat ze het metier in de vingers heeft. In de twintig verhalen van haar vijfde bundel toont ze dat je geen kunstgrepen moet uithalen om te scoren: gewoon is spectaculair genoeg.

Het beeld van het dagelijkse leven als een vat met dubbele bodem loopt dan ook als een rode draad door het boek, en ook door het titelverhaal. Het beschrijft een zwangere alleenstaande docente, bekvechtende ouders en een meisje met anorexia dat gefascineerd is door insecten. Haar uiteenzetting over het spijsverteringsstelsel van mieren geeft een bijtende toets aan haar magerzucht. Wanneer ze uitlegt dat honingdauw, het Bijbelse manna, eigenlijk uit het achterste van schildluizen komt, wordt ze zowat de messias van alle verhalen: wat stront is voor de een, is voedsel voor de ander, het hangt er maar van af hoe je het bekijkt.

Uitgepuurd

Vele van de misleidend eenvoudige verhalen s…Lees verder

Zinnen die op knappen staan

Hun verhalen zijn zowel barok als humoristisch, zowel vederlicht als diepzinnig. Het is goed vertoeven in de werelden van Rebecca Lee en Hilary Mantel - behalve voor Margaret Thatcher. Die gaat in een van deze bundels voor de bijl.

Laten we beginnen met de onbekende naam.Rebecca Lee won the National Magazine Award for Fiction, de Believer Book Award en ze schreef eerder een roman. Haar eerste bundel Lynx en andere verhalen begint wervelend met het titelverhaal. Een jaloerse echtgenote voelt zich bedreigd door de schrijversvrienden van haar man, ook een schrijver. Wat zit er een donkere onderstroom in dit verhaal vol vaart en humor. Tijdens het dinertje praten de personages over een Rushdie-biografie die op het internet zou circuleren, over het huwelijk, ouderschap. Het klinkt gewoontjes misschien, maar het is Lee's toon die de adem beneemt. Net als Lorrie Moore combineert ze ironie met ernst en net als bij Jennifer Egan spreekt er iets stoers uit haar woorden. Ook het slotverhaal gaat over een etentje, of beter over enkele etentjes. 'Huisje, boompje, beestje' is geestig en droevig.

Enkele verhalen spelen in een academisch milieu, op minder glorieuze campussen in het Midwesten van de Verenigde Staten. In…Lees verder

De bekroonde auteur Rebecca Lee (VS, 1967) schrijft in deze bundel met wat langere verhalen over vormende gebeurtenissen en de impact die deze op betrokkenen hebben. Een elfjarig meisje leert omgaan met haar verdriet over de scheiding van haar ouders, handig als ze later door haar vriend wordt bedot. Een studente pleegt plagiaat en verdedigt daarmee ongewild haar foute docent. Stellen lijken te baden in huiselijk geluk, terwijl ontrouw, miskramen en andere rampspoed hun zekerheden ondermijnen. Een meisje wordt gevraagd voor haar beste vriend, een Chinese medestudent, een vrouw te zoeken. Lee verweeft in het decor van haar verhalen actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen, bijvoorbeeld de Vietnamese vluchtelingenproblematiek in de jaren ’80 in Hongkong en de overlevingsstrategieën van immigranten in de VS. Sommige verhalen zijn uit het leven gegrepen (Latland; Huisje, boompje, beestje), andere zijn eerder surrealistisch en allegorisch (Fialto). Lee schrijft goed: karakters komen tot le…Lees verder