Boek
Nederlands
De terreur van de bomaanslagen die in 2004 op vier personentreinen in Madrid werden gepleegd, dringt ook binnen in het leven van een schrijver in een ver van Madrid gelegen Asturiaans kustplaatsje.
Titel
De corrector
Auteur
Ricardo Menéndez Salmón
Vertaler
Bart Peperkamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El corrector
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2013
126 p.
ISBN
9789028424623 (paperback)

Besprekingen

Een actuele roman over de effecten van een terreuraanslag op het denken en voelen van artistieke geesten. Op 11 maart 2004 voerde Al-Qaida bomaanslagen uit in Madrid. Op dat moment is ex-schrijver en eindredacteur Vladimir bezig de drukproeven te corrigeren van Dostojevksi's beroemde roman 'Duivels', over terreur en nihilisme in de 19e eeuw. De aanslag voedt de angst van de mensen om Vladimir heen. Hij volgt het nieuws, denkt na over zijn eigen leven, over Dostojevksi, Coetzee, Camus, DeLillo en andere schrijvers die over terreur, angst en lot hebben geschreven. Wat is belangrijker, het leven of de literatuur? Hij komt tot inzichten over vaderschap en huwelijk. De taal van de politiek, die eerst de ETA de schuld geeft van de aanslagen, ontmaskert hij. Dit intense en literair subtiele verhaal gaat over de correcties waartoe het heftige bestaan ons verplicht. Kleine druk.

De corrector - Ricardo Menéndez Salmón

Ricardo Menéndez Salmón is hier niet zo bekend, nochtans roept zijn De corrector moeiteloos vergelijkingen op met het werk van Alessandro Barrico of Jens Christian Grøndahl. In deze korte filosofische roman wordt Vladimir, werkzaam voor een uitgeverij en volop bezig met het corrigeren van de drukproef van Dostojevski’s Duivels, geconfronteerd met het nieuws van de dodelijke terreuraanslagen in Madrid op 11 maart 2004. Wat volgt is zijn reactie op het nieuws t.a.v. zichzelf, zijn vrouw, zijn ouders en zijn uitgever. De auteur plaatst deze reacties tegenover de eindeloze nieuwsstroom die uitmunt in foute veronderstellingen (de ETA werd meteen geviseerd) en uitblinkt in banaliteit. Geschokt overpeinst Vladimir zijn leven, zijn relatie met zijn vrouw, zijn plaats in het bestaan ... Een intrigerende beschouwing over hoe iemand die leeft voor de literatuur zich verhoudt tegenover de buitenwereld.