Dvd
Engels
Gedramatiseerde verfilming van de Japanse aanval op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor, 7 december 1941, die de deelname van de V.S. aan de Tweede Wereldoorlog inluidde
Onderwerp
Pearl Harbor
Titel
Tora ! Tora ! Tora !
Regisseur
Richard Fleischer Kinji Fukasaku 1930-2003 Toshio Masuda
Componist
Jerry Goldsmith 1929-2004
Acteur
Martin Balsam Sô Yamamura Jason Robards
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2001
1 dvd-video
Oorspr. opname
1970
Speelduur
ca. 110 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Grieks
EAN
8712626007883

Besprekingen

Een gedramatiseerde verfilming uit 1970 van de Japanse aanval op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor op 7 december 1941. De Speelfilmencyclopedie geeft drie sterren: 'Een haarscherpe reconstructie van de gebeurtenissen die leidden tot de aanval door de Japanners op Pearl Harbor, gezien vanuit Japans en vanuit Amerikaans standpunt. (...) Opmerkelijke oorlogsfilm die een goed beeld geeft van de grote cultuurverschillen. Het ongemeen spannende en goed gedocumenteerde scenario van Larry Forrester, Hideo Oguni en Ryuzo Kilushima is gebaseerd op de romans Tora! Tora! Tora! van Gordon W. Prange en The Broken Seal van Lasislas Farago. Adembenemende realistische fotografie van Charles F. Wheeler, Sinsaku Himeda, Masamichi Satch en Osami Furuya. Heroïsche score van Jerry Goldsmith. De grootse speciale effecten werden bekroond met een Oscar. (...)' De dvd bevat ook gesproken commentaar bij de hele film (niet ondertiteld) door regisseur Fleischer en de filmhistoricus Stewart Galbraith.

Over Richard Fleischer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Isurus

Richard Fleischer (Brooklyn, New York, 8 december 1916 - Los Angeles, 25 maart 2006) was een Amerikaans filmregisseur.

Hij werd geboren als de zoon van animatie-pionier Max Fleischer (de man achter onder andere Betty Boop en Popeye). Hij studeerde drama aan Yale. In 1942 ging hij werken voor de newsreels van RKO-Pathé in New York. Later regisseerde en schreef hij ook zijn eigen korte films, zoals de This is America-serie en de Flicker Flashbacks, een compilatie van scènes uit vergeten stomme films.

In 1946 ging hij werken in de RKO-studio in Hollywood. Hier regisseerde hij zijn eerste lange speelfilms, waaronder enkele films noirs als The Clay Pigeon (1949), Follow Me Quietly (1949), The Armored Car Robbery (1950) en The Narrow Margin (1952). In 1947 kreeg hij een Oscar voor zijn documentaire Design for Death.

In 1954 regisseerde hij voor Walt Disney (zijn vaders vroegere concurrent) voor het eerst …Lees verder op Wikipedia