Boek
Nederlands

Een boek vol poep

Riet Wille (auteur), Tine Vercruysse (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Daan heeft pech als hij voor mama naar de stad moet. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Boodschappen doen
Leesniveau
AVI 1, AVI 2
Titel
Een boek vol poep / Riet Wille ; met tek. van Tine Vercruysse
Auteur
Riet Wille
Illustrator
Tine Vercruysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
27 p. : ill.
ISBN
90-317-1577-8

Besprekingen

Wel een aansprekende, maar geen erg juiste titel voor deel twee uit de serie 'Daan, Dries en Duif', met boekjes voor beginnende en moeilijk lezende kinderen (AVI 1-2 niveau). In Een boek vol poep woont de in deel één door Daan en Dries gevonden Duif intussen bij Daan, want Dries heeft een poes. "En een duif en een poes, nou ja..." De schrijfster laat het gelukkig aan de lezer zelf over om het gevolg hiervan te raden, want alles prijsgeven in een verhaal is te gemakkelijk. Hier valt wat na te denken. Ook prijzenswaard is dat Wille soms spreektaal niet schuwt. Duif woont niet in huis zelf, want "poep van een duif is echt vies. Het stinkt als de pest." Kinderen die net éénlettergrepige woorden kunnen lezen of die wat problemen met lezen hebben, snappen deze taal duvelsgoed. Ze begrijpen tevens de opzettelijke fouten die Daan maakt in het boodschappenbriefje. Hij schrijft 'klem' in plaats van 'melk', en 'een blik poes' in plaats van 'soep', een krop 'als' en een pak 'leem'. Zul…Lees verder
Het zit Daan niet mee: als hij boodschappen voor zijn moeder moet doen, is bij de bakker, net als hij na eindeloos wachten aan de beurt is, de taart op, en in de supermarkt breekt eerst de fles melk en scheurt vervolgens de strip die hij koopt van het overgebleven geld. Het ergste is dat hij er niets aan kan doen en iedereen toch boos op hem is. Maar zijn wraak, met hulp van Duif, is zoet. Aardig eerste leesboekje uit een serie van (tot nu toe) drie met, ondanks het eenvoudige niveau, toch een echt verhaal. Het zal echter, door de woordgrapjes, tamelijk veel vergen van beginnende lezers van het aangegeven niveau. Daarom met begeleiding voor zes à zeven jaar na ca. drie maanden leesonderwijs of zelfstandig na een half jaar. Voor wat oudere moeilijk lezenden is het ook nog leuk. Met een gekleurde omslagillustratie die nieuwsgierig maakt en zwart-wittekeningen die iets aan de tekst toevoegen.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia