Vanwege het machtsspel rond de troonopvolging van koningin Elizabeth I kan Edward De Vere, graaf van Oxford, zijn toneelstukken niet onder zijn eigen naam publiceren, maar onder die van een middelmatige acteur, William Shakespeare.
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
125 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits Ondertiteling: Nederlands, Engels, Arabisch, Duits, Fins, Frans, Deens, Noors, Zweeds, Turks
EAN
8712609656268

Besprekingen

Roland Emmerich (2012; Stargate) baseert zijn kostuumdrama 'Anonymous' uit 2011 op de omstreden theorie, voor het eerst naar voren gebracht in 1920, dat William Shakespeare alleen een middelmatige acteur was en dat de beroemde toneelstukken in werkelijkheid geschreven zijn door Edward De Vere, graaf van Oxford (1550-1604). Vanwege het machtsspel rond de troonopvolging van koningin Elizabeth I kon De Vere zijn toneelstukken niet onder eigen naam publiceren. In de hoofdrollen zien we Rhys Ifans (Neverland) als De Vere, Rafe Spall als Shakespeare, Sebastian Armesto als schrijver Ben Jonson en Vanessa Redgrave en Joely Richardson als koningin Elizabeth in haar jonge jaren en als oude vrouw. Peter de Bruijn (NRC 7-12-'11) vindt de film 'bombastisch historisch spektakel' en niet erg overtuigend. De meeste reacties zijn echter gematigd positief. Bor Beekman (Volkskrant 8-12-'11) concludeert: 'Daartoe is Emmerichs kijk op de materie te bruusk en te weinig poëtisch, maar hij kneedt uit histori…Lees verder

Over Roland Emmerich

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Franz Richter (User:FRZ)

Roland Emmerich (Stuttgart, 10 november 1955) is een Duitse filmregisseur en -producent, vooral bekend om zijn sciencefictionfilms. Zijn films hebben wereldwijd meer dan $ 3 miljard opgebracht.

Levensloop

Emmerich is geboren in de deelstaat Baden-Württemberg. In zijn jeugd schilderde hij en maakte hij ook sculpturen. Tijdens zijn studie aan de filmschool in München moest hij een film maken genaamd Das Arche Noah Prinzip die voor het eerst te zien was tijdens het filmfestival van Berlijn in 1984. De film werd een groot succes en de rechten ervan werden verkocht aan meer dan twintig landen. Hij richtte zijn eigen productiebedrijf op genaamd Centropolis Film Productions (nu Centropolis Entertainment) en begon met het regisseren van bovennatuurlijke fantasyfilms in het Duits. Zijn eerste Engelstalige film, Moon 44, uit de negentiger jaren, werd direct op video uitgebracht in de Verenigde Staten met daarin Dean Devlin.

Lees verder op Wikipedia