Boek
Nederlands

Normaal zijn is gevaarlijk

Rosa Montero (auteur), Hendrik Hutter (vertaler)

'Haar proza is soepel en direct, en ontbeert iedere grofheid en pretentie.' Mario Vargas Llosa

Rosa Montero weet hoe de wereld van de 'gekte' er vanbinnen uitziet. Ze had zelf dertien jaar lang last van heftige paniekaanvallen en heeft zich ook uit persoonlijke belangstelling in de materie verdiept. Ze ontdekte dat er een verband bestaat tussen creativiteit en hoogsensitiviteit, para

Extra onderwerp
3 sterren (Humo)
Titel
Normaal zijn is gevaarlijk
Auteur
Rosa Montero 1951-
Vertaler
Hendrik Hutter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El peligro de estar cuerda
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2023
317 p.
ISBN
9789028452725 (paperback)

Besprekingen

Rosa Montero

In de essaybundel 'Normaal zijn is gevaarlijk' verweeft de gevierde Spaanse schrijfster Rosa Montero haar ervaringen met een op hol geslagen fan met beschouwingen over kunstenaarschap en gekte en de dunne lijn tussen beide. Onderhoudende, soepel geschreven en soms wat speculatieve stukken zijn het, waarin ze veel aanroert. Het gaat over de neuroses en eigenaardigheden van beroemde voorgangers (Kafka, die 32 keer op zijn eten kauwde; Freud, die bang was voor treinen) en die van haarzelf: haar paniekaanvallen, haar dermatillomanie (dwangmatig pulken aan de huid).

Ze schrijft over haar hang naar een parallel verzonnen leven, de last en de lust daarvan, en die van andere schrijvers. Ze maakt zich aanstekelijk boos over Ted Hughes, die Sylvia Plath heeft mishandeld, en citeert meermaals uit Eva Meijers 'De grenzen van mijn taal'. De bundel wordt afgesloten met haar in 1997 in El Pais gepubliceerde gesprek met Doris Lessing, de latere Nobelprijswinnaar.

Montero houdt intuss…Lees verder