Boek
Nederlands

Litteken

Sara Mesa (auteur), Nadia Ramer (vertaler)
Een jonge vrouw raakt gefascineerd door een raadselachtige man met wie zij via internet contact heeft en ook na haar huwelijk blijft zij contact houden met hem.
Titel
Litteken
Auteur
Sara Mesa
Vertaler
Nadia Ramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Cicatriz
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2018
221 p.
ISBN
9789028427242 (paperback)

Besprekingen

Litteken

Eerste zin. Daar is het, zegt hij.

Sonia verveelt zich op kantoor. Haar taken – dossiers digitaliseren – lijken nutteloos en haar collega’s kwekken alleen maar over hun jonge kroost, terwijl zij nog ongehuwd bij haar moeder woont. Omdat ze stiekem schrijversaspiraties heeft, meldt ze zich aan bij een literaire chatgroep, waar ze aangeklampt wordt door een man met de schuilnaam Knut Hamsun. Hij begint haar boekenpakketten te sturen, en geflatteerd door zijn aandacht en durf – Knut steelt al zijn cadeaus, bij wijze van verzet tegen de consumptiemaatschappij – moedigt Sonia hem aan. Al snel blijft het niet bij boeken. Parfums, schoenen van Armani, lingeriesetjes van La Perla: het loopt danig uit de hand, maar het zijn vooral de dwingende, ellenlange brieven die Sonia verontrusten. Toch kan ze niet weerstaan aan Knut. Ze dwingt een ontmoeting af die hun beide levens zal ontwrichten.

De Madrileense Sara Mesa zet de wederzijdse manipulatie voldoende wrang neer maar kan de zevenjarige c…Lees verder

Sonia, begin twintig, heeft een saai bestaan. Ze is gevoelig voor de attenties van een man met wie ze via internet contact krijgt en die de naam van de Noorse schrijver Knut Hamsun heeft aangenomen. Knut stuurt haar boeken en wil het daar graag met haar over hebben. Andere geschenken volgen: parfums, lingerie. Sonia staat ambivalent tegenover het contact met Knut: ze vindt het spannend, maar ook bedreigend. Knut is attent, maar heeft ook fetisjistische, obsessieve en neurotische trekken. Hij verafschuwt seks, hij houdt het liever bij kijken. Als Sonia trouwt, wil ze geen contact meer, maar Knut blijft aandringen en Sonia pakt haar tweede leven weer op. Het verhaal behelst in feite niet meer dan het verslag van het internetcontact tussen Sonia en Knut. Deze vertelvorm weerspiegelt de leegte en eenzaamheid van Sonia's en Knuts leven. Maar beklemmend wil het verhaal niet echt worden. Met deze roman - haar vierde - bezegelde Sara Mesa (Madrid, 1976) in Spanje haar reputatie van een van de…Lees verder