Een jonge documentairemaakster, die haar tienertrauma nog steeds verwerkt, moet na het eerste succes zichzelf nog bewijzen door een film te maken over vermiste meisjes uit een klein Engels dorp.
Titel
Flashback
Auteur
S.J. Watson
Vertaler
Caecile de Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Final cut
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2020
421 p.
ISBN
9789026330926 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Flashback

Eerste zin. Zo hard als ze kan holt ze over de hei.

Alex is een Londense filmmaker. Als tiener werd ze gewond op een strand aangetroffen, zonder de geringste herinnering aan haar verleden. In de jaren daarna komen er wel beelden van vroeger naar boven, erg verontrustende beelden over drugs, seksueel misbruik en zelfs moord. Alex weet ook nog dat ze oorspronkelijk uit Blackwood Bay komt, een toeristisch kustdorpje waar de economische malaise hard heeft toegeslagen. Wanneer Alex daarnaar terugkeert om een documentaire te maken, herkent niemand haar, maar ze zorgt met haar vragen wel meteen voor beroering. Sinds in het dorpje drie meisjes op mysterieuze wijze zijn verdwenen, heerst er angst en wantrouwen, tegenover elkaar, maar zeker tegenover buitenstaanders. Wanneer Alex zich ook steeds meer van vroeger begint te herinneren, komt haar leven in gevaar. De Brit S.J. Watson debuteerde in 2011 met Voor ik ga slapen, dat meteen een bestseller werd en ondertussen verfilmd is met Nicole Kidman en Colin Firth. In Flashback , zijn nieuwe misd…Lees verder

Alex Young, de ik-verteller, is een documentairemaakster gespecialiseerd in hardnekkige maatschappelijke vraagstukken. Voor haar nieuwe film kiest ze Blackwood Bay, een Engels dorpje waar tienermeisjes een verontrustende neiging hebben om spoorloos te verdwijnen. Toen zij een meisje was, gebeurde iets vreselijks met haar waardoor ze aan dissociatieve geheugenverlies leidt. De laatste tijd beginnen de herinneringen echter langzaam terug te komen en terwijl Alex aan de film werkt, krijgt ze een vermoeden dat er een verband tussen haar en de vermiste meisjes bestaat. De hoofdstukken over het heden en verleden wisselen elkaar af, waardoor de puzzelstukjes geleidelijk in elkaar vallen. Helaas gebeurt het veel te traag omdat Alex steeds in cirkels beweegt en doodlopende wegen volgt. Er zijn veel uitgebreide beschrijvingen van de omgeving die de juiste stemming creëren maar het verhaal ook remmen. Iets te lange maar toch indrukwekkende thriller over kwetsbare jonge vrouwen, manipulerende man…Lees verder

Over S.J. Watson

S.J. Watson (1971) is een Engels schrijver. Hij debuteerde in 2011 met Voor ik ga slapen, dat tot dusver in 30 verschillende landen werd gepubliceerd. In 2015 bracht hij zijn tweede boek uit: Tweede leven.

Watson werd geboren in Stourbridge, in de West Midlands. Na zijn studies aan de Universiteit van Birmingham verhuisde hij naar Londen, waar hij in diverse hospitalen werkte en zich specialiseerde in de diagnose en behandeling van slechthorende kinderen. 's Avonds en in het weekend schreef hij fictie.

In 2009 werd Watson geaccepteerd voor de eerste cursus Writing a Novel aan de Faber Academy. Het resultaat was zijn debuutroman, Voor ik ga slapen. Al snel daarna werd het boek in 30 landen geaccepteerd voor publicatie, en in 2011 wordt gestart met de adaptatie voor het grote scherm.

Bibliografie