Boek
Nederlands

En het sneeuwde in Rome

Als een jonge priester in het kader van zijn opleiding naar Rome gaat, krijgt hij het steeds moeilijker met de verleidingen van het aardse leven.
Titel
En het sneeuwde in Rome
Auteur
Stefan Van Dierendonck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Thomas Rap, 2017
236 p.
ISBN
9789400400603 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

En het sneeuwde in Rome

Eerste zin. Een wandeling die ik overleefde.

Stefan is een priester van 28 die in Rome aan het Hollands College gaat studeren. Geboren in het Zuid-Nederlandse Budel, waar zelfs het altaar van de kapel van beton is, komt hij in een wereld vol marmer en baldakijn terecht. En vol verlokkingen, want het zwoele Rome verleidt hem niet alleen tot het kopen van een radio en een tv, hij komt er ook in erotische bekoring. Wanneer hij met een jonge vrouw over het Forum Romanum wandelt, merkt hij dat hun gedachten niet op de dood gericht zijn, maar dat ze daarentegen het leven tussen hen in voelen sidderen. Echt vallen doet hij echter voor een ander, voor Arianna, zijn lerares Italiaans, die hem ook nadat hij haar cursus beëindigd heeft, wil blijven ontmoeten.

Stefan van Dierendonck is een omwille van de liefde voor een vrouw uitgetreden priester. En het sneeuwde in Rome is op zijn eigen ervaringen gebaseerd. Het eerste wat je beseft bij het lezen van de roman is hoe vervreemd wij in …Lees verder

Als een jonge priester naar Rome vertrekt in het kader van zijn opleiding, ondergaat hij een ontwikkeling. Als oprecht katholiek zou hij de verleidingen van de wereld moeten kunnen weerstaan, maar hij raakt steeds meer geïntrigeerd en uiteindelijk gebiologeerd door bijvoorbeeld aardse bezittingen en de fysieke geneugtes van het leven. Arianne, de vrouw die hem wegwijs moet maken in de Italiaanse hoofdstad, kwijt zich wat al te goed van haar taak. De hoofdpersoon in deze fraaie, in een beheerste stijl geschreven ontwikkelingsroman is goed neergezet, net als de stad Rome zelf. Het biedt een interessant inkijkje achter de schermen van het katholicisme. Het verhaal is enigszins voorspelbaar, maar dat doet geen afbreuk aan het geheel. Tweede roman van een Nederlandse uitgetreden priester (1972) na het veelbelovende ‘En het regende brood’*.